Makovnjača

Opis

Za testo:
1 kesica suvog instant Vrenje kvasca
150 ml mleko
150 ml voda
150 ml ulje
1 jaje
2 kašike šećera
1 kašičica soli
oko 500 g brašna
Za nadev:
500 g maka
300 ml mleko
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
Za premazivanje:
20 g maslaca
1 jaje
Priprema:
Za testo:
1.U 50 ml mlakog mleka dodati Vrenje suvi kvasac,1 kašiku šećera,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Brašno usuti u dublju posudu,dodati so i izmešati.
Zatim dodati jaje,100 ml mlakog mleka,ulje,mlaku vodu,1 kašiku šećera,nadošli kvasac te zamesiti mekše testo.
U posudu usuti malo brašna,staviti testo,posuti brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji pola sata.
2.Nadošlo testo premesiti i podeliti na 2 dela.
Za nadev:
U šerpu staviti mak,dodati šećer,vanilin šećer,uliti vrelo mleko,izmešati i kratko prokuvati.
Fil podeliti na 2 dela.
Obe jufke razviti oklagijom u oblik pravougaonika.
3.Naneti polovinu fila.
4.Urolati i staviti u pleh koji ste obložili pek-papirom.
Jaje i otopljen maslac razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle.
Izbosti na par mesta viljuškom kako bi izašao vazduh(tako štrudla neće“pucati“tokom pečenja).
Ostaviti da odstoji 15 minuta.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta(zavisno od rerne).
5.Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
6Štrudlu seći i poslužiti.
Komentar:
Sve dok je nisam napravila bila sam ubeđena da ne volim mak.Ali,ova predivna štrudla me je uverila u suprotno i zato je moje omiljeno nobogodišnje pecivo.Umesto suvog Vrenje kvasaca možete koristiti svež Alfa ili Vrenje kvasac(u tom slučaju rastvorite 25 g kvasca).Ovom prilikom iskoristila sam gotovu smešu koju sam dobila tokom predivnog druženja u Baking Centru,ali sam navela sastojke za klastičnu štrudlu sa makom za one koji nemaju gotovu smešu.Moram da pohvalim-smeša je predivna.Sve Vas puno pozdravljam i želim srećne praznike!

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam