Stašina uskršnja pogača
Opis
Za testo:
2 jaja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
40 g maslaca (sobne temperature)
40 ml ulja
220 ml mleka
20 g kvasca
500 g brašna (meko tip 400)
1 ravna kašičica praška za pecivo
Dodatno:
1 jaje za premazivanje
malo maslaca za premazati testo
semenke po izboru.
Jaja, šećer i so dobro izmešati žicom. Dodati maslac i ulje, promešati, pa dodati i mleko i kvasac. Dodati više od polovine brašna i prašak za pecivo. Mešajući varjačom postepeno dodati ostatak brašna iz par puta.Testo treba da je meko tako da se odvaja od posude i ruke, a pri tom ipak da se malo lepi. Pokriti vanglicu samolepljivom folijom i ostaviti testo da odmori oko 20 minuta.
Radnu površinu malo obrašnjaviti i testo (ne treba ga premesiti) oblikovati u duži valjak. Podeliti ga na 12 jednakih delova. Svaki oblikovati u lopticu (bez dodavanja brašna). Odmah krenuti sa izradom.
Prvih 8 loptica poređati jednu do druge u tepsiju (velicina 28 cm), prekriti folijom da se ne suše.
Sledeće 3 loptice razvući oklagijom u krug. Svaku osim poslednje premazati maslacem i staviti jednu na drugu. Oklagijom još malo razvući i oštrim nožem iseći na 8 jednakih trouglova.
Širi deo trougla malo prstima stisnuti tako da liči na laticu i poređati ili preko ili između loptica u tepsiji. Kako se vama učini da je lepše.
U sredinu se stavlja poslednja 12-ta loptica. Prekriti labavo samolepljivom folijom, da odmori 25 – 30 minuta.
Pre pečenja je premazati umućenim jajetom i posuti semenkama. Ako vam zafali jaje kao meni, možete je premazati i mlekom.
Pogaču peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Testo je jako meko pa brzo dobije boju. Čim malo porumeni staviti preko alu-foliju i završiti pečenje.