Ah, ti mirisni kroasani!

Tražite ideju za poseban doručak? Nešto što će biti slasno i staviti vam osmeh na lice za ceo dan?! Rešenje je tu- Mirisni i ukusni kroasani, slani ili staki, posebno ako su domaći, tada su zaista posebni. Ko ih ne voli?! Još ako su servirani uz džem, puter i kafu, na trenutak se može stvoriti utisak Pariza u vašem domu.

Ono u šta smo svi uvereni jeste da su  kroasani franscuki proizvod. Možda zbog toga što većina ljudi kada pomisli na francuski doručak pomisli na kroasan i kafu. Naravno, i zbog samog imena, asocijacija je Francuska. Reč kroasan (croissant ) potiče iz francuskog jezika i znači polumesec.

Ipak, čini se da se prvi trag o kroasanima javlja u našem susedstvu u 17. veku. Bečki pekari su ih proizveli za vreme osmanske opsade, jer je oblik podsećao na turski polumesec. Do tada su peciva bila duguljasta i ne mnogo debela, ali kada je kroasan stupio na scenu, stvari su se promenile.

Kada je kraljica Marija Antoaneta „prenela“ kroasane u Francusku, počinje njihova „francuska priča“. I postaju simbol francuske kuhinje.

Od 19. veka, kroasani su neizostavni u svim francuskim kuvarima, a nakon toga se njegovo veličanstvo kroasan proširilo širom sveta.

Danas ih znamo u raznim oblicima. Neko preferira sa čokoladom, ili moderniju slatku varijantu, kroasane sa bademom, dok su drugi pobornici praznih ili slanih korasana. U koju god grupu spadate, definitvno je zajednička stvar jedna-svi uživaju u testu koje se topi u ustima.

Kao što to obično biva, kada je jelo popularno, broj recepata na koje možete naići kada tražite recept za prave francuske kroasane je ogroman. Ono što je neizostavni deo svakog recepta jeste odličan kvasac. Suština kroasana je da narastu i budu mekani. U tome će se svi složiti.

Fil birajte sami. Šunka sir, čokolada ili sami izmislite nešto. Eksperimentišite sa osnovnim receptom i stvorite nešto autentično. Definitvno je, sa kroasanima nema greške!

Veliki broj recepata možete pronaći upravo na našem sajtu 🙂

A savet najboljih stručnjaka za mešenje lisnatog testa pogledajte ovde >> Kako se mesi lisnato testo

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam