Kako se pravilno održava drvena oklagija

Objavljeno 28.06.2018. od Mesimo zajedno

Oklagija je naš dragi saveznik u pripremi mekanih peciva, zato je neophodno da je održavamo s puno pažnje kako bi nam što duže pomagala u stvaranju kulinarskih remek-dela.

Osnovno pravilo je da se drvene oklagije ne potapaju u vodu, a takođe se ne smeju prati u mašini za pranje posuđa na visokim temperaturama. Tako se može ubuđati, iskriviti ili pući.

Najpre suvom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom skinite s oklagije ostatke brašna. Zatim preko nje pređite krpom, ovoga puta vlažnom. Na kraju je opet obrišite suvom krpom i ostavite da se osuši.

Drvene oklagije možete prati i deterdžentom za suđe, ali ako je blag, kako ne bi oštetio oklagiju. Najvažnije je da ovaj korisni kuhinjski pribor ne stoji u vodi i ne bude dugo vlažan.

Pogledajte i Saveti za pripremu najukusnijih kuvanih jaja

Ukoliko se na oklagiji pojavila buđ, nažalost, nema joj spasa. Možete odstraniti tragove buđi, ali to ne znači da nema još spor na njoj.

Ukoliko se pojavila mala pukotina na oklagiji, premažite čistu i suvu oklagiju krpom natopljenim mineralnim uljem. Kad drvo upije ulje, raširiće se i pukotina će nestati.

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam