Kako nas u predstojećem periodu očekuje Uskršnji post, predlažem jedno testo za više namena, za hlebove, slana i slatka peciva, štrudle…

400ml tople vode, 20g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1,5 kašičica soli, 3-4 kašike ulja, 600-650g brašna.

U 200ml tople vode izmrvite kvasac, dodajte šećer i 3 kašike brašna, promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.

U aktivirani kvasac dodajte ostatak vode, ulje i so. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite 40-45 minuta da naraste.

Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i blago premesite. Podelite na 3-4 dela, oblikujte lopte i pokrijte krpom.

Od ovog trenutka vaša mašta stupa na snagu.

Možete napraviti slatke štrudle, jednu sa jabukama, jednu sa bundevom, treću sa pekmezom…

Možete napraviti slane štrudle, sa sojinim ljuspicama ili  sočivom ili šampinjonima i prazilukom…

Od ovog testa se pravi jako ukusan hleb, vekne ili pletenice…

Lepinje za sendviče, posna pica, kiflice sa pekmezom su još neke mogućnosti. 

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.