Mekani i veoma ukusni đevreci koji su redovno na našoj trpezi.Posebno uživanje je u prolećnim danima,kada sve odiše nekom svežinom,lepim vremenom,a samim tim i boljim raspoloženjem.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Ukusniji su od onih koje kupujemo u pekarama.
500 g brašna | |
1/2 kockice alfa kvasca | |
1 kašičica šećera | |
2 lašike kisele pavlake | |
300 ml mleko | |
po ukusu so | |
1 jaje | |
5 kašika mleko | |
po potrebi susam | |
po potrebi ulje | |
1. | U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen alfa kvaaac,šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.Brašno usuti u dublju posudu,dodati kiselu pavlaku,rastvoren kvasac,200 ml mlakog mleka,so i zamesiti testo.Prekroti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 4 dela formirajući jufke. |
2. | Svaku jufku podeliti na pola,pa opet oblikovati jufke. |
3. | Uzeti 2 jufke,formirati oblik valjka i isprekrštati ih(praviti kao pletenicu). |
4. | Urolati u krug i spojiti krajeve blago pritiskajući kako bi se testo zalepilo.Na isti način napraviti još 3 đevreka.Viljuškom razmutiti 1 jaje sa 5 kašika mleka,a u zasebnu činiju usuti susam.Đevrek spustiti u smesu sa jajetom i mlekom,a zatim prebaciti u činiju sa susamom.Pritiskati svuda kako bi se susam zalepio.Isto uraditi i sa preostala 3 đevreka.Sva 4 đevreka poređati u pleh obložen pek-papirom.Ostaviti da odstoji 10 minuta.Pleh sa đevrecima staviti u hladnu rernu,uključiti je i đevreke peći na 200 stepeni 20 minuta. |
5. | Gotove đevreke izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti ih da se prohlade. |
6. | Đevreke servirati i poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |