Đevreci
Sastojci
- 500 g brašna
- 1/2 kockice alfa kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 lašike kisele pavlake
- 300 ml mleko
- po ukusu so
- 1 jaje
- 5 kašika mleko
- po potrebi susam
- po potrebi ulje
Opis
- U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen alfa kvaaac,šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.Brašno usuti u dublju posudu,dodati kiselu pavlaku,rastvoren kvasac,200 ml mlakog mleka,so i zamesiti testo.Prekroti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 4 dela formirajući jufke.
- Svaku jufku podeliti na pola,pa opet oblikovati jufke.
- Uzeti 2 jufke,formirati oblik valjka i isprekrštati ih(praviti kao pletenicu).
- Urolati u krug i spojiti krajeve blago pritiskajući kako bi se testo zalepilo.Na isti način napraviti još 3 đevreka.Viljuškom razmutiti 1 jaje sa 5 kašika mleka,a u zasebnu činiju usuti susam.Đevrek spustiti u smesu sa jajetom i mlekom,a zatim prebaciti u činiju sa susamom.Pritiskati svuda kako bi se susam zalepio.Isto uraditi i sa preostala 3 đevreka.Sva 4 đevreka poređati u pleh obložen pek-papirom.Ostaviti da odstoji 10 minuta.Pleh sa đevrecima staviti u hladnu rernu,uključiti je i đevreke peći na 200 stepeni 20 minuta.
- Gotove đevreke izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti ih da se prohlade.
- Đevreke servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Mekani i veoma ukusni đevreci koji su redovno na našoj trpezi.Posebno uživanje je u prolećnim danima,kada sve odiše nekom svežinom,lepim vremenom,a samim tim i boljim raspoloženjem.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Ukusniji su od onih koje kupujemo u pekarama.
Komentari