Đevreci

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1/2 kockice alfa kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 lašike kisele pavlake
  • 300 ml mleko
  • po ukusu so
  • 1 jaje
  • 5 kašika mleko
  • po potrebi susam
  • po potrebi ulje

Opis

50'
20'
0
0
  • U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen alfa kvaaac,šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.Brašno usuti u dublju posudu,dodati kiselu pavlaku,rastvoren kvasac,200 ml mlakog mleka,so i zamesiti testo.Prekroti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 4 dela formirajući jufke.
  • Svaku jufku podeliti na pola,pa opet oblikovati jufke.
  • Uzeti 2 jufke,formirati oblik valjka i isprekrštati ih(praviti kao pletenicu).
  • Urolati u krug i spojiti krajeve blago pritiskajući kako bi se testo zalepilo.Na isti način napraviti još 3 đevreka.Viljuškom razmutiti 1 jaje sa 5 kašika mleka,a u zasebnu činiju usuti susam.Đevrek spustiti u smesu sa jajetom i mlekom,a zatim prebaciti u činiju sa susamom.Pritiskati svuda kako bi se susam zalepio.Isto uraditi i sa preostala 3 đevreka.Sva 4 đevreka poređati u pleh obložen pek-papirom.Ostaviti da odstoji 10 minuta.Pleh sa đevrecima staviti u hladnu rernu,uključiti je i đevreke peći na 200 stepeni 20 minuta.
  • Gotove đevreke izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti ih da se prohlade.
  • Đevreke servirati i poslužiti.

Bonus saveti

Mekani i veoma ukusni đevreci koji su redovno na našoj trpezi.Posebno uživanje je u prolećnim danima,kada sve odiše nekom svežinom,lepim vremenom,a samim tim i boljim raspoloženjem.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Ukusniji su od onih koje kupujemo u pekarama.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam