Pecivo za potpuno uživanje u jesenjim danima.
200ml toplog mleka | |
50g šećera | |
pola kocke Alfa kvasca | |
1 kesica vanilinog šećera | |
prstohvat soli | |
3 žumanca | |
550g brašna | |
100g margarina sobne temperature | |
3 belanca | |
3 kašike šećera | |
1 kesica vanilinog šećera | |
200g mlevenih oraha | |
1/2 kašičice cejlonskog cimeta | |
na vrh noža muskatnog oraha | |
šećer u prahu za posipanje. |
1. | U toplo mleko ubacite kvasac, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli i promešajte. Dodajte žumanca i otprilike polovinu brašna. Kašikom mešajte da se sve sjedini i kvasac otopi. Postepeno dodajte ostatak brašna i rukama umesite testo. Posudu sa testom pokrijte i ostavite da testo naraste 40-45 min. Pospite malo brašna i blago premesite testo. Ostavite pokriveno bar još 20 minuta da naraste. |
2. | Za to vreme pripremite nadev. |
3. | Mikserom penasto umutite belanca sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, mlevene orahe, cejlonski cimet i muskatni orah i dobro promešajte. Nadošlo testo preručite na radnu površinu posutu brašnom i podelite na 2 dela. Svaki deo podelite na 4 dela. Svih osam dela testa oblikujte u loptice i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite na da narastu desetak minuta. |
4. | Uzmite jednu lopticu i oklagijom razvijte u pravougaoni oblik, dimenzije otprilike oko 30x20cm. Ravnomerno premažite sa 2-3 kašike nadeva i pažljivo urolajte. Rolat presecite po dužini i prebacite jednu traku preko druge unakrsno i obmotajte jednu oko druge. Babku prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Postupak ponovite sa preostalim testom. |
5. | Rernu uključite na 180-200 stepeni. Ostavite babke da narastu dok se greje rerna a zatim ih ubacite u zagrejanu rernu i pecite dvadesetak minuta. |
6. | Ohlađene babke pospite šećerom u prahu. |
7. | Prijatno! |
Pošaljite komentar