Sastojci

Pola kocke kvasca alfa
1 kašika šećera
100ml tople vode
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica masti
1 žumanac
četvrtina kašičice soli
200ml mlakog mleka
3 kašike kajsijevače
420gr prosejanog brašna mekog tip 400
brašno za posipanje oko 4 kašike
dekoracija po želji
Ulje za prženje oko 4dl
1.Kvasac sa šećerom i vodom stavite koliko samo da se kvasac rastopi. Ne treba da narasta. Ja sam mutila testo samostojećim mikserom a može i običnim. U sud stavite preostale praškaste sastojke. Stavite žumanac, mleko, mast i kvasac. Sve dobro sjedinite. Ostavite da narasta prekriveno pamučnom krpom, da naraste trećinu, ne više.
2.Stvite kašiku brašna na pek papir pa prekrijte drugim pek papirom i razvucite testo oklagijom da bude pola prsta debelo.
3.Vadite čašom većom. Ostavite na pek papir pokriveno da narasta 10 minuta pa okrenite. Još 10 minuta da narasta.
4.Ulje zagrejte da bude vruće ne vrelo. Srednja temperatura. Pržite dok ne porumeni sa obe strane. Videćete kako se naduvaju kao loptice. Zbog alkohola neće da upijaju ulje a alkohol će potpuno da ispari. Ja sam ukrasila kremom od bele čokolade i nekim mrvicama. Vi možete po želji. Idealne su za punjenje, jer su ako je kvalitetan kvasac, potpuno šuplje.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovo su krofne koje se spremaju na Vasilicu rano ujutru. Tradicionalni recept koji je modernizovan. Vredi napraviti ali samo sa kvalitetnim sastojcima. Kvasac mora da bude dobar i taze.