Novogodišnje balon krofne

Sastojci

  • Pola kocke kvasca alfa
  • 1 kašika šećera
  • 100ml tople vode
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica masti
  • 1 žumanac
  • četvrtina kašičice soli
  • 200ml mlakog mleka
  • 3 kašike kajsijevače
  • 420gr prosejanog brašna mekog tip 400
  • brašno za posipanje oko 4 kašike
  • dekoracija po želji
  • Ulje za prženje oko 4dl

Opis

90'
20'
0
5
  • Kvasac sa šećerom i vodom stavite koliko samo da se kvasac rastopi. Ne treba da narasta. Ja sam mutila testo samostojećim mikserom a može i običnim. U sud stavite preostale praškaste sastojke. Stavite žumanac, mleko, mast i kvasac. Sve dobro sjedinite. Ostavite da narasta prekriveno pamučnom krpom, da naraste trećinu, ne više.
  • Stvite kašiku brašna na pek papir pa prekrijte drugim pek papirom i razvucite testo oklagijom da bude pola prsta debelo.
  • Vadite čašom većom. Ostavite na pek papir pokriveno da narasta 10 minuta pa okrenite. Još 10 minuta da narasta.
  • Ulje zagrejte da bude vruće ne vrelo. Srednja temperatura. Pržite dok ne porumeni sa obe strane. Videćete kako se naduvaju kao loptice. Zbog alkohola neće da upijaju ulje a alkohol će potpuno da ispari. Ja sam ukrasila kremom od bele čokolade i nekim mrvicama. Vi možete po želji. Idealne su za punjenje, jer su ako je kvalitetan kvasac, potpuno šuplje.

Bonus saveti

Ovo su krofne koje se spremaju na Vasilicu rano ujutru. Tradicionalni recept koji je modernizovan. Vredi napraviti ali samo sa kvalitetnim sastojcima. Kvasac mora da bude dobar i taze.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam