Ovo su krofne koje se spremaju na Vasilicu rano ujutru. Tradicionalni recept koji je modernizovan. Vredi napraviti ali samo sa kvalitetnim sastojcima. Kvasac mora da bude dobar i taze.
Pola kocke kvasca alfa | |
1 kašika šećera | |
100ml tople vode | |
1 kašika kisele pavlake | |
1 kašičica masti | |
1 žumanac | |
četvrtina kašičice soli | |
200ml mlakog mleka | |
3 kašike kajsijevače | |
420gr prosejanog brašna mekog tip 400 | |
brašno za posipanje oko 4 kašike | |
dekoracija po želji | |
Ulje za prženje oko 4dl | |
1. | Kvasac sa šećerom i vodom stavite koliko samo da se kvasac rastopi. Ne treba da narasta. Ja sam mutila testo samostojećim mikserom a može i običnim. U sud stavite preostale praškaste sastojke. Stavite žumanac, mleko, mast i kvasac. Sve dobro sjedinite. Ostavite da narasta prekriveno pamučnom krpom, da naraste trećinu, ne više. |
2. | Stvite kašiku brašna na pek papir pa prekrijte drugim pek papirom i razvucite testo oklagijom da bude pola prsta debelo. |
3. | Vadite čašom većom. Ostavite na pek papir pokriveno da narasta 10 minuta pa okrenite. Još 10 minuta da narasta. |
4. | Ulje zagrejte da bude vruće ne vrelo. Srednja temperatura. Pržite dok ne porumeni sa obe strane. Videćete kako se naduvaju kao loptice. Zbog alkohola neće da upijaju ulje a alkohol će potpuno da ispari. Ja sam ukrasila kremom od bele čokolade i nekim mrvicama. Vi možete po želji. Idealne su za punjenje, jer su ako je kvalitetan kvasac, potpuno šuplje. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |