Sastojci za aktivaciju kvasca: – 1dcl vode – 1 kašičica šećera – 1 kašika brašna – 20 gr svežeg kvasca za zamesiti testo: – brašna po potrebi (oko 500 gr) – 2 ipo dcl mleka za fil: – veća kriška svežeg kravljeg sira – 1 jaje za umakanje: – mast ili margarin Priprema: Najpre treba aktivirati kvasac. Razmutite ga u 1 dcl tople vode, uz dodatak 1 kašičice šećera i 1 kašike brašna. Ostavite 5 minuta. U vanglicu prosejte brašno (ja koristim TIP 500) i napravite udubljenje u sredini. Uz rub vangle po brašnu pospite so. Dodajte aktiviran kvasac, pa polako sipajte toplo mleko uz neprekidno mešanje varjačom. Kada se sve fino poveže, odložite varjaču i rukom dobro umesite. Testo treba da je meko i glatko, kao za štrudlu. Vanglu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da testo odmori 15 minuta. Za to vreme otopite mast (margarin) i pripremite fil od sira i jaja. Testo kratko premesite i razvijte koru debljine oko 1 cm. Isecite na kvadrate i na svaki stavite dosta fila. Zavijte kao rolnice, brzo ih provucite kroz otopljenu mast (margarin) i složite u tepsiju koju nije potrebno dodatno podmazivati. Preostali fil razrediti sa malo mleka ili jogurta i prelijte preko. Ostavite pola sata da stasava. Rernu treba zagrejati na 200C. Staviti penjurlije da se peku. Posle 10-15 minuta kad porumene pokriti alu folijom. Ja sam ih ukupno pekla pola sata. Savet: pečene penjurlije odmah izvadite iz tepsije na rešetku za hlađenje i pokrijte platnenom krpom. Tako će vam ostati hrskave odozdo čak i kada se ohlade.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.