Priprema : 200 ml mleka 200 ml voda 3 kašike ulja 1 kocka kvasac 1 kašika šećera 3 kašičice soli 1 jaje 900 gr brašna Za premazivanje : 150 gr margarina 1 jaje 30 gr susam 10 gr laneno seme 3 gr krupna morska so Priprema : Pomešati mlaku vodu sa mlekom,dodati šećer i zmrviti kvasac .U drugu posudu staviti polovinu pripremljenog brašna,so,ulje,jaje,isipati tečne sastojke i sa brašnom zamesite glatko testo.Testo odmah podelite na 2 lopte.Svaku loptu podelite na 6 delova i svaki deo rastanjiti oklagijom.Margarin zagrejati i svaki deo premazati (najbolje četkicom ).Slagati jedan deo preko drugog.Zadnju koru ne mazati.Postupak ponoviti i sa drugim delom testa. Jedan deo rastanjiti oklagijom tanko,premazati margarinom i savijte u rolat.Rolat zaseći na parčiće (kolutove )ali ne do kraja.Rolat saviti u krug i prebacite preko sredine pleha u kome će se peći ,predhodno obloženim papirom za pečenje. Drugi teo testa razviti u koru pravougaonog oblika na oko 5 mm debljine.Točkićem za testo iseći trake širine 1 cm ,premazati margarinom i svaku traku urolati.Postaviti oko prvog testa sa razmakom.Ostavite najmanje 30 minuta da miruje testo. Umutite jaje sa kašikom ulja pa premažite celu pogaču.Na središnji deo pogače stavite susam a oko laneno seme.Pospite morskom solju i ostatak margarina prelijte preko pogače.Peći na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 15-ak minuta. Uživajte u divnom ukusu. Prijatno !
Prolećni cvet
od Suzana Miticu Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar