Za testo: 700 g brašna 30 g svežeg Alfa kvasca 300 ml mleko 2 jajeta 50 ml ulje po ukusu so 1 kašičica šećera Za premazivanje testa: 100 g putera Za premazivanje i posipanje: 1 žumance po potrebi susam Priprema: 1.U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati 200 ml mlakog mleka,jaja,ulje,so,nadošli kvasac i zamesiti srednje tvrdo testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. 2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,razviti oklagijom i premazati omekšalim puterom. 3.Urolati,seći i ređati ih u tepsiju obloženu pek-papirom. 4.U sredinu,od rolata,formirati oblik koji želite. Ostaviti da odstoji 20 minuta. 5.Premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta. 6.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,ostaviti da se prohladi,pa je izručiti iz tepsije i poslužiti. Komentar: Uvek se traži parće više,kada kućom ova pogaća zamiriše.Zato je ovo naše omiljeno novogodišnje pecivo,koje spremam često,pa ova pogača na našoj trpezi zauzima počasno mesto.
Puter pogača
od Vesna Pavloviću Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar