Za testo: 700 g brašna 30 g svežeg Alfa kvasca 300 ml mleko 2 jajeta 50 ml ulje po ukusu so 1 kašičica šećera Za premazivanje testa: 100 g putera Za premazivanje i posipanje: 1 žumance po potrebi susam Priprema: 1.U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati 200 ml mlakog mleka,jaja,ulje,so,nadošli kvasac i zamesiti srednje tvrdo testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. 2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,razviti oklagijom i premazati omekšalim puterom. 3.Urolati,seći i ređati ih u tepsiju obloženu pek-papirom. 4.U sredinu,od rolata,formirati oblik koji želite. Ostaviti da odstoji 20 minuta. 5.Premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta. 6.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,ostaviti da se prohladi,pa je izručiti iz tepsije i poslužiti. Komentar: Uvek se traži parće više,kada kućom ova pogaća zamiriše.Zato je ovo naše omiljeno novogodišnje pecivo,koje spremam često,pa ova pogača na našoj trpezi zauzima počasno mesto.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.