Sastojci (8 osoba) 650 g brasna TIP400 20 g svežeg kvasca 125 ml mleka 125 ml vode 50 ml jogurt 50 ml ulja 1 jaje 2 kašičice šećera 2 kašičice soli 70 g putera ili margarina za premazivanje kora 1 jaje za premazivanje susam za posipanje Aktivirati kvasac u malo toplog mleka uz dodatak malo šećera. U vanglu za mešenje sipati sve tečne sastojke (smlačene), jaje, so, ostatak šećera i aktiviran kvasac. Postepeno dodavati prosejano brašno uz neprekidno mešanje varjačom. Kada krene da se formira kugla, ostaviti varjaču i domesiti rukom. Ostaviti testo da odmara oko 10-15min. Izručiti ga na pobrašnjeni radni sto i podeliti na 4 dela. Svaki od ovih delova razviti u krug prečnika oko25cm. Tri kore premazati otopljenim puterom (margarinom) i složiti jednu na drugu (poslednja se ne premazuje). Prebaciti na krug od papira za pečenje koji treba da je malo veći od prečnika tepsije (ja koristim tepsiju prečnika 26 cm). Rakijskom čašicom označiti krug u centru. Od oboda tog kruga ka ivici oštrim nožem iseći na 8 jednakih delova. Sada svaki od njih podeliti na još 3 dela i uplesti kao pletenicu (truditi se da presek bude okrenut na gore kako bi se listala pri pečenju). Ovo ponoviti i sa preostalim osminama, ali seći jednu po jednu posle svakog pletenja. Zajedno sa papirom pažljivo prebaciti u podmazanu tepsiju. Pokriti i pustiti da raste 20-30 min. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 25-30min. Pečenu odmah izvaditi na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.