Ringlov

Objavljeno 20.07.2023. od Verica Poznanovic

Opis

Tako zdrav a tako potcenjen. Možda zato što je vrlo često zabadava. Istina, zahteva malo napora da se obere. U Vojvodini ringlov a u Srbiji džanarika. Divlja šljiva koja raste pored puta, ispred kuće, tamo gde ima vode i gde nema vode. Voćka koja rađa i kad je kišna i kad je sušna godina, voćka koja još nije čula za klimatske promene, pa svake godine od polovine juna ne da rodi nego prerodi, a grane joj se savijaju od ploda. Mnogi ne znaju da je ringlov jedno vrlo zdravo voće. Oni koji se razumeju kažu da ringlov u sebi sadrži dosta vitamina, među kojima su A, B i C vitamin, minerale (fosfor i magnezijum), etarska ulja, pektin, celulozu i organske kiseline. Nekad je ringlov bio cenjen u narodnoj medicini pa se preporučivao, baš kao i njegova mnogo cenjenija rođaka šljiva, protiv opstipacije (zatvora), kao i kod bolesti srca, jetre i visokog krvnog pritiska. Od ringlova se može praviti baš sve, kao i od šljive. Na primer, može se kuvati džem. Kuva se tako što se na tri kilograma od koštica očišćenog ringlova doda 200 grama šećera i vanilin šećer. Smesa se ostavi da prenoći i da se šećer otopi, pa se sutra kuva do željene gustine. Kao i svaki drugi džem, sipa se u sterilizovane tegle, dobro zatvori poklopcem i to je to. Od ringlova se može napraviti i sok. Malo duže traje postupak, ali se isplati. Na količinu od četiri kilograma očišćenih ringlova sipa se pet decilitara vode, dva limuntusa i prokuva. Smesa se procedi kroz cediljku ili đevđir i u nju doda pet litara vode, kilogram šećera i još jednom prokuva. Opet se procedi i sipa u staklene flaše, koje se, baš kao i kad se kuva paradajz, zatrpaju u ćebad ili stare kapute, ostave da se ohlade i onda ređaju u police. Kad se služi sok od ringlova, pola ide soka, a pola vode a kad je sve rashlađeno, prija još više. Kad ostalo voće ne rodi kako treba, a ringlov rodi uvek, od ringlova se peče i rakija. U našim krajevima ta se rakija ne ceni mnogo i zove se brlja. Zato Francuzi, odakle nam je reč ringlov i stigla, proizvode posebnu vrstu likera od ovog voća koji se zove “Mirabelle”.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam