Kroasani sa salom
Sastojci
- 500 g mleveno salo
- 1 paketić kvasca
- 200 ml belog vina
- 200 ml mleka
- 180 ml kisele pavlake
- 2 kasike šećera
- 1,1 kg brašna
- 4 jajeta
- 1 jaje za premazivanje
- 1 teglica džema od kajsija ili šljiva
- 200 g prah šećera
Opis
- Staviti kvasac u malo (50 ml) tople vode da nadođe. Zatim ga sipati u činiju za mućenje, pa dodati brašno, šećer, jaja (4 komada), pavlaku, mleko, belo vino i so. Umesiti testo, pa ga ostaviti da se udvostruči.
- Zatim testo premesiti i podeliti na 8 obgica. Svaku obgicu razvući oklagijom. Ređati krugove jedan na drugi, a između premazivati mlevenim salom.
- Napraviti dva kruga (2x4). Zatim razvući jedan krug što tanje, pa ga iseći na 16 delova. Na svaki stavljati po kašičicu pekmeza, ja sam koristila pekmez od kajsija, a može i od šljiva.
- Praviti kroasane i ređati u tepsiju. Drugi krug isto tako razviti u što veći krug i iseći 16 trouglova. Isto na svaki trougao stavljati kašičicu pekmeza, pa praviti kroasane.
- Premazatui kroasane jednim umućenim jajetom i staviti da se peku. Kada su ispečene još vruće kroasane uvaljati u prah šećer.
Komentari