Salenjaci
Sastojci
- Potrebno je:
- 500 g mlevenog sala
- 20 g svežeg kvasca
- 200 ml mleka
- 3 kašike šećera kristala
- 1 prstohvat soli
- 200 ml belog vina
- 4 jajeta
- 180 ml kisele pavlake
- 1 kg brašna
- 1 jaje za premazivanje
- 1 tegla pekmez od šljiva
- 100 g praha šecera
Opis
- Staviti kvasac i kašičicu šećera u 50 ml toplog mleka da nadođe. U posudu za mešenje staviti brašno, ostatak mleka, pavlaku, belo vino, šećer, so i jaja. Umesiti testo. Ostaviti 30 minuta na toplom mestu da naraste.
- Kad testo naraste razviti ga što je tanje moguće i premazati mlevenim salom.
- Preklopiti testo i ostaviti da odmori 10 minuta. Zatim ga opet razviti i još jednom preklopiti i opet ostaviti 10 minuta.
- Tako treba da se razvija i preklapa tri puta, po deset minuta.
- Na kraju kada se testo razvije seku se kvadratići ili se prave kiflice (po želji) na svaki staviti kašičicu pekmeza i preklopiti.
- Poređati u pleh, premazati jajetom i staviti da se peče.
- Ostaviti da se ohladi pa uvaljati u prah šećer.
Komentari