Uskršnje zeke i pletenice
Sastojci
- 1/2 Alfa kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 dl mleka
- 500 g brašna
- 2 kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 1 jaje+1 belance
- 50 g putera
- 1 žumance
- susam, mak, viršle, biber u zrnu
Opis
- U odgovarajućoj posudi pomešajte deo mleka, šećer i kvacac da se kvasac aktivira. Aktiviran kvasac pomešajte sa brašnom, solju i uljem te dodajte umućeno jaje i belance. Sve dobro umesite ručno ili mikserom, nastavcii za testo. Testo treba da se odvaja od posude ali da ne bude previše tvrdo. Sada umesite puter u testo i sve pokrite providnom folijom i ostavite da se udupla. Nadošlo testo istresite na radnu površinu i podelite na delove veličine po želji. Ja sam pravila tri vrste peciva. Jedno sam izvlačila u dugačke trake, premotala 2 puta i krajeve malo pritisla i nakrivila što će biti uši zeca a na deo gde je testo savijeno sam stavila lopticu od testa, što je rep. Namazala žumancetom i posula mak na repić. Drugi deo sam testo tanjila u dugački valjak što tanji, preklopila u krug i zamotavala deo testa sa jedne i druge strane da se dobije pletenica u obliku malog kruga. Takodje sam premazala žumancetom i posula susamom. Treći deo sam tanjila u duge trake presavijala i izmedju stavljala mini viršlu, što su bile ruke, uši malo pritisla prstima a biber u zrnu stavila kao oči i usta. I ovo sam premazala žumancetom. Ostaviti testo da malo odmori, zagrejte rernu na 200 C i stavite da se peče. Čim porumeni gotovo je. Pratite pečenje jer sve rerne nisu iste. Prijatno i uživajte!
Bonus saveti
Ovom pecivu se najviše raduju deca jer su simpatične zeke interesantne. U pletenice možete da stavite ofarbano jaje.
Komentari