Sastojci

1/2 Alfa kvasca
2 kašičice šećera
2 dl mleka
500 g brašna
2 kašičice soli
2 kašike ulja
1 jaje+1 belance
50 g putera
1 žumance
susam, mak, viršle, biber u zrnu
1.U odgovarajućoj posudi pomešajte deo mleka, šećer i kvacac da se kvasac aktivira. Aktiviran kvasac pomešajte sa brašnom, solju i uljem te dodajte umućeno jaje i belance. Sve dobro umesite ručno ili mikserom, nastavcii za testo. Testo treba da se odvaja od posude ali da ne bude previše tvrdo. Sada umesite puter u testo i sve pokrite providnom folijom i ostavite da se udupla. Nadošlo testo istresite na radnu površinu i podelite na delove veličine po želji. Ja sam pravila tri vrste peciva. Jedno sam izvlačila u dugačke trake, premotala 2 puta i krajeve malo pritisla i nakrivila što će biti uši zeca a na deo gde je testo savijeno sam stavila lopticu od testa, što je rep. Namazala žumancetom i posula mak na repić. Drugi deo sam testo tanjila u dugački valjak što tanji, preklopila u krug i zamotavala deo testa sa jedne i druge strane da se dobije pletenica u obliku malog kruga. Takodje sam premazala žumancetom i posula susamom. Treći deo sam tanjila u duge trake presavijala i izmedju stavljala mini viršlu, što su bile ruke, uši malo pritisla prstima a biber u zrnu stavila kao oči i usta. I ovo sam premazala žumancetom. Ostaviti testo da malo odmori, zagrejte rernu na 200 C i stavite da se peče. Čim porumeni gotovo je. Pratite pečenje jer sve rerne nisu iste. Prijatno i uživajte!
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovom pecivu se najviše raduju deca jer su simpatične zeke interesantne. U pletenice možete da stavite ofarbano jaje.