Vaskršnja pletenica sa mlevenim mesom
Opis
Potrebno je:
600 g brašna,
pola kockice kvasca, 20g,
3 dl mleka,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
1 jaje i
150 g margarina.
Za fil:
300 g mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,
1 jaje,
5 kašika ulja,
so i
mleveni biber.
Priprema:
U 3 dl mlakog mleka stavite kvasac, so, šećer i malo brašna. Ostavite da nadođe. U drugu posudu stavite jaje, ostatak brašna, margarin i polako sipajte mleko s kvascem. Dobro umesite testo, ostavite da odmara oko30 minuta. Za to vreme pripremite fil:
Crni luk iseckajte, malo propržite na ulju i dodajte mleveno meso. Dinstajte ga uz povremeno dodavanje vode. Pri kraju dodajte so i začine po ukusu. Nadošlo testo premesite, podelite na tri dela. Prvi deo razvucite oklagijom u u pravougaonik debljine 0.5 cm. Po testu rasporedite fil i urolajte. Tako uradite i sa preostala dva dela. Od tri dela testa ispletite pletenicu. Pletenicu premašite sa žumancetom i začinima po ukusu. Na tri mesta utisnite jaja. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite pletenicu dok lepo ne porumeni. Pečenu pletenicu izvadite, možete ostaviti jaja kakva jesu ili ih zameniti Vaskšnjim, po ukusu.