pačji kljunovi sa tikvicama i makom

Objavljeno 26.11.2017. od Kata Vuletić

Sastojci

  • pola litre toplog mleka
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kašikica šećera
  • 850 g oštrog brašna
  • 1 dl ulja
  • 2 kašikice soli
  • za punjenje:
  • 250 g putera
  • 250 ml kisele pavlake
  • 1 žumance
  • pola kašikice soli
  • 4 kašike brašna
  • za dopunjavanje slatkih kiflica:
  • 250 g tikvica
  • pola kašikice soli
  • 100 g mlevenog maka
  • 1 kašika šećera
  • kašikica cimeta
  • kašikica naribane korice limuna

Opis

50'
30'
0
  • Mak se samelje i dobro izmeša sa šećerom, cimetom i naribanom koricom limuna.
  • Tikvice izrendati i blago posoliti. Ostaviti da otpuste sok i dodatno pritiskom procediti. Ako ostanu slane, malo ih proprati u hladnoj vodi i opet pritisnuti da se procede.
  • Kvasac se rastopi u pošećerenom mleku i sačeka da počne da se aktivira, pa se dodaju ostali sastojci za testo. Ovo se testo baš lako umesi, ne lepi se - za čas je bilo gotovo. Pokrila sam ga poklopcem i otišla na pijacu. Dok sam se vratila, bilo se udvostručilo, a možda bi naraslo i jače, ko zna - nego nije moglo od poklopca.
  • Nadalje valja izmiksati dobro puter, pa u njega umešati kiselu pavlaku, žumance, so i 4 kašike brašna.
  • Testo se podeli na pola. Svaka se polovina razvalja oklagijom i maže smesom putera i pavlake.
  • Jednu polovinu sam ostavila tako, a na drugu sam celom površinom posula mak i rendane tikvice.
  • Testo se zarola, kao da se uvija pita sa korama. Pritisne se malo, da se pri pečenju ne razlista.
  • Velikim nožem se zarolana vekna seče cik cak, pa se ti parčići prebace u tepsiju obloženu peki papirom. Ostaviti razmak između parčića, jer kiflice još izrastu tokom pečenja.
  • Premaže se razmućenim belancetom, ili uljem samo i testo se ponovo ostavi da počiva dok se rerna ne zagreje na 180°C.

Bonus saveti

Ukus je veoma sličan makovnjači, samo joj tikvice daju jednu dozu svežine i dodaju na sočnosti. Kako su neutralnog ukusa, sam ukus ne menjaju.

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA