Slavski kolač
Opis
Potrebno je :
250 ml mlake vode
250 ml mleka
1 kašika šećera
1 kocka kvasca
3 kašičice soli
50 ml ulja
900 gr brašna
Za premazivanje je potrebno :
1 žumance
2 kašike pavlake
slavski ukrasi
Priprema :
Pomešati mlako mleko sa vodom,dodati šećer,3 kašika brašna i izmrviti kvasac.Promešati pa ostavite 5 minuta da se aktivira kvasac.U drugu posudu stavite polovinu pripremljenog brašna,so,ulje,isipati nadošli kvasac i uz pomoć preostalog brašna zamesite glatko testo.Testo pokrijte samolepljivom folijom i ostavite da se udvostruči.
Naraslo testo premesite pa stav ite preko sredine šerpe u kojoj će se peći.Premazati teszo umućenim žumancetom i pavlakom pa po želji ređajte ukrase.Peći na 200 C prvih deset minuta ,zatim pokrijte je pek papirom da bi sačuvala lepu rumenu boju a zatim smanjite temperaturu na 180 C i peći još 30 minuta u zavisnosti od rerne.Prijatno !
Ako sudimo po ukrasima biće godina rodna i berićetna,nek cveta cveće,nek se rađaju dečica,nek ima živine,pšenice,povrća…nek nas čuva Bog !