Julijine brze kiflice

Objavljeno 21.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Sastojci:
200 ml mleka, 1 kašika šećera, 20 g Alpha kvasca, 600 g brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 2 vrhom pune kašike masti ili 3 kašike maslaca i 1 jogurt (180 g).U 200 ml toplog mleka otopite punu kašiku šećera, umiješajte kvasac i ostavite par minuta da se zapeni. Brašnu dodajte so i prašak za pecivo, promešajte da se ravnomjerno rasporede po brašnu, zatim dodajte mast (maslac/margarin) i jogurt pa umešajte nadošli kvasac i zamesite glatko testo. Testo
pokrijte i ostavite na toplom da se diže pola sata.
Testo istresti na radnu površinu i podeliti na 3 dela. Od svakog oblikovati lopticu, razvaljati veliki krug debljine oko 0.5 cm pa izrezati na 8 trouglova. Puniti nadevom po želji i motati kiflice. Ako punite pekmezom ili nutellom pritisnite rubove kiflica da vam nadev tokom pečenja ne bi iscurio iz kiflica.
Slagati ih u pleh na papir za pečenje, pokriti i ostaviti da se dižu u toplom još 20 minuta.
Po želji kiflice pre pečenja premazati jajetom, pa posuti sjemenkama po želji. Peći kiflice 15 – 18 minuta na 180 *C, tj. dok fino ne porumene.
Pečene odmah ređati uspravno u vanglu obloženu salvetama i pokriti krpom. Pustiti 5 min da „danu dušom“.
*Napomene*
1) Pošto sam jako žurila, testo sam posle mešenja ostavila samo 15 min da odmori i odmah sam ih pekla (nisam ih pustila da narastu pre pečenja). 2) Deo testa koji mi je ostao stavila sam u kesu i ostavila do sutra u frižideru. Izvadila sam ga i pustila pola sata da ujednači temperaturu, razvila,
oblikovala kiflice, premazala jajetom i odmah pekla. Bile su divno meke, deca kažu čak ukusnije od onih pečenih prethodnog dana.
3) Punila sam ih jedan deo sirom i jajima, a deo šunka-kačkavalj-čajna kobasica (sve isečeno na
kockice). U pizza kiflice sam prvo sipala malo kečapa pa preko stavila mešavinu salame i sira.
Tako su ukusnije nego kad se sve izmeša.

Prema receptu Ane Lovic Ex Davidovic

0
0

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam