Slatke kiflice
Sastojci
- 1,5 kg brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1, 5 kašika soli
- 3 kašičice šećera
- Oko 600 ml mleka
- 1 kašika sirćeta
- 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje
- 1 čaša kiselog mleka
- 1 margarin
- Susam
- Krem ili džem
- Šećer u prahu za posipanje
Opis
- Najpre aktivirati kvasac: U 100ml toplog mleka dodati šećer, malo brašna i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti oko 10 minuta da se aktivira.
- Brašno staviti u vanglu, pa dodati so. Izmešati i napraviti udubljenje u koje dodamo 2 jajeta, kiselo mleko, sirće i aktiviran kvasac. Zamesiti testo mlekom (oko 600 ml), da se dobije lepo, glatko testo.
- Testo odmah podeliti na 6 jufkica. Margarin sobne temperature podeliti na 6 delova.
- Svaku jufku oklagijom razviti u krug veličine tanjira i premazati sa 1/6 margarina. Tako pripremljenu jufku zaseći od spolja ka unutra, na 8 delova, pa je preklopiti. Ponoviti postupak.
- Tako dobijene jufkice razvući oklagijom koliko može i vaditi kiflice. Obično od jedne jufke dobijemo 12 komada.
- Filovati po želji. Kiflice premazati umućenim jajetom i peći na 250° dok ne porumene. Pečene kiflice premazati uljem. Za slatku varijantu posuti šećerom u prahu.
Bonus saveti
Služiti uz mleko ili jogurt.
Komentari