Uskršnje zavrzlame
Opis
Potrebno je:
2 dl mleka,
1 dl vode,
pola kockice Vrenje svežeg kvasca,
2 vanilin šećera
1 kašičica šećera,
pola kašičice soli,
3 kašike ulja i
500 g brašna,
Prehrambena boja za testo, plava i ljubičasta.
Priprema:
U mlako mleko i vodu staviti šećer i kvasac i ostaviti par minuta , pa dodati so, vanilin šećer, ulje i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadođe.
Kad testo nadođe, podeliti ga na 2 dela, u prvi deo testa dodati desetak kapi plave prehrambene boje au drugi deo testa desetak kapi ljubičaste prehrambene boje. Plavi deo testa razvući na debljinu maloga prsta i nožrm iseći na trake širine oko 1 cm. Napraviti spiralu i urolati, to uraditi i sa ljubičastim delom testa. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, ređati zavrzlame. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći zavrzlame, drvenim štapićem proveriti da li su pečene, ako testo ne ostaje na štapiću, pečene su. Zavrzlame posuti šećerom u prahu.
Komentari