Kvasac, ovaj nevidljivi pomagač u kuhinji, ima bogatu i fascinantnu istoriju koja seže daleko unazad u prošlost, sve do vremena egipatskih faraona. Ovaj članak vas vodi na putovanje kroz vekove, otkrivajući kako je kvasac uticao na kulinarstvo i kulture širom sveta.

Drevni Egipat: Rođenje pekarstva

Kvasac je prvi put korišćen u drevnom Egiptu, pre više od 5.000 godina. Egipćani su slučajno otkrili fermentaciju kada su ostavili testo na toplom i primetili da raste. Ovo “magično” dizanje testa revolucionizovalo je pekarstvo, omogućujući im da prave raznovrsne oblike hleba koji su postali centralni deo njihove ishrane. Egipatski hleb nije bio samo hrana; bio je i sredstvo plaćanja i ključni element u verskim obredima.

Grčka i Rim: Filozofija i širenje

Od Egipta, znanje o kvascu proširilo se na antičku Grčku i Rim, gde su ga filozofi poput Plinija Starijeg i filozofa Plutarha proučavali i opisivali. Rimljani su usavršili pečenje hleba koristeći kvasac, a pekarski zanat postao je visoko cenjen u Rimskom carstvu. Rimski pekari su razvili različite sorte hleba za tržište, što pokazuje rani znak pekarske specijalizacije.

Srednji vek: Kvasac u evropskoj trpezi

Tokom srednjeg veka, kvasac se nastavio koristiti širom Evrope, iako je njegova proizvodnja bila ograničena na manastire i aristokratske kuće. U ovom periodu, kvasac počinje da se koristi ne samo za hleb, već i za proizvodnju piva i vina, što dodatno podiže njegovu važnost u društvu.

Industrijska revolucija: Masovna proizvodnja kvasca

Industrijska revolucija donela je promene u proizvodnji kvasca. Otkrićem da se kvasac može kultivisati i proizvoditi u velikim količinama, započeta je komercijalna proizvodnja. Ovo je omogućilo pekarima, pivarima i vinogradarima da konzistentno koriste kvasac, vodeći do standardizacije i poboljšanja kvaliteta proizvoda.

Moderni svet: Kvasac u svakom domu

Danas, kvasac je neizostavan u kuhinjama širom sveta, bilo da je u obliku svežeg, suvog ili instant kvasca. Njegova uloga se proširila i na naučna istraživanja, gde se koristi u biotehnologiji i medicini, pokazujući njegovu svestranost i dalje mogućnosti.

Kvasac nije samo sastojak; on je istorijski simbol inovacije i kultivacije koji je pomogao u oblikovanju načina na koji jedemo i živimo. Kroz ovu istorijsku perspektivu, “Mesimo zajedno” slavi kvasac ne samo kao kulinarski element, već kao ključni deo ljudske kulture i civilizacije. Pratite nas dalje za još uvida i saveta kako da maksimalno iskoristite ovo čudesno sredstvo u vašoj kuhinji.

 

Topla preporuka je da prilikom pripreme peciva koristite naše kvasce Vrenje i Alfu, koje možete naći u svim bolje snabdevenim trgovinskim lancima. Pratite nas na “Mesimo zajedno” i budite deo naše zajednice koja vrednuje kulturu, tradiciju i, naravno, dobru hranu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.