Čokoladna Uskršnja veknica

Opis

600 g brašna
1 kocka ALFA kvasca
3 kašike šećera
1/2 kašičice soli
100 ml ulja
300 ml mleka
3 kašike kakao
1 jaje
Fil:
250 g margarina
200 g šećer u prahu
200 g čokolade
Zagrejati mleko da bude mlako. Odvojiti manju količinu pa u nju razmutiti kvasac i kašiku šećera.
Ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje staviti jedan deo brašna, ostatak mleka, ostatak šećera, so, ulje. Dodati i nadošli kvasac.
Umesiti testo postepeno dodavajući ostatak brašna. Negde na pola mešenja još dok je testo dosta mekano podeliti ga na dva dela. U jedan deo staviti kakao. Onda umesiti i jedno i drugo testo do kraja. Treba biti fino glatko testo da se ne lepi za ruke.
Ostaviti tako oba testa da narastu oko pola sata. Spremiti fil. Margarin malo istopiti u mikrotalasnu da bude skroz mekan. Zatim mu dodati šećer u prahu i dobro izraditi da se sjedini.
Na kraju dodati istopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti da se dobije lako razmaziv fil.
Nadošlo testo podeliti na dva dela. Da se dobiju dve bele obge i dve braon obge.
Razviti svaku obgu sto tanje i do pola je premazati filom. Stavljati jednu preko druge. Onda tu stranu gde je namazan fil do pola iseći na trake pa sveku traku uviti u spiralu. (vidi sliku)
Tako sve zajedno uviti u rolat i formirati veknicu. Veknicu premazati umućenim jajetom i ostaviti tako u duguljasti kalup za hleb još oko 15 minuta, taman toliko koliko treba da se zagreje rerna na 200 stepeni.
Kada je Uskrs deca ovu veknicu obozavaju,mnogo vise od kolača.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam