Mekane štrudlice sa orasima

Opis

Za testo:
oko 600-650 g mekog brašna
1 kesica suvog Alfa kvasca
200 ml mleka (ili jogurta)
1 kašika šećera
100 ml vode
100 g margarina (ili 80-100 ml ulja)
prstohvat soli

Za fil:
200 g mlevenih oraha
70 g mlevenog keksa
2 kašike džema od šljiva
2 kašike šećera (možete jednu zameniti sa 10 g vanilin šećera)
malo vruće vode

Dodatno:
čokolada za kuvanje ili šećer u prahu

Priprema:
Kvasac razmutiti u toplom mleku (ili vodi, ako koristite jogurt umesto mleka), dodati 1 kašiku šećera, 1 kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. U posudu staviti malo više od pola ukupne količine brašna, pa dodati nadošli kvasac i promešati. Zatim dodati so i istopljen margarin (ili ulje), pa nastaviti mešenje uz dodavanje brašna. Umesiti meko glatko testo i ostaviti da odstoji pola sata na toplom.

Za to vreme pripremiti fil. Mlevene orahe pomešati sa šećerom i mlevenim keksom, dodati džem i postepeno ulivati pomalo vruće vode, tako da dobijete gusti fil, nalik pasti

Naraslo testo podeliti na 3 jednaka dela. Svaki deo razvući u pravougaonik dužine oko 50×20 cm. Naneti fil u debljem sloju, po dužini uz ivicu testa, pa urolati. Iseći nožem na štrudle željene veličine, poslagati u pleh i ostaviti da narastu oko pola sata.

Premazati štrudlice mlekom pa ih peći u rerni ugrejanoj na 200°C, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju (15-20 minuta u zavisnosti od jačine rerne).

Pečene štrudlice pokriti krpom. Pre služenja posuti ih šećerom u prahu ili išarati glazurom od čokolade.

* Ako vam je džem kiselkast, možete dodati više šećera.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam