Saveti za čuvanje hrane

Verujemo da većina vas čuva hranu u frižideru ili zamrzivaču, pošto je to svakako najbezbedniji način za svakodnevno skladištenje hrane. Adekvatnim čuvanjem hrane ne samo da ćete da uštedite vreme i novac, nego ćete sačuvati i vaše zdravlje. Zbog toga smo za vas pripremili nekoliko korisnih saveta kada je u pitanju čuvanje hrane.

1. Plastične kutije za skladištenje hrane – Sistematično odlaganje hrane preći će vam u naviku kada imate jednostavno, a uspešno rešenje kao što su plastične kutije za skladištenje hrane. Plastične posude za čuvanje hrane su pregledne, lagane, dolaze u nekoliko veličina i na bezbedan i zdrav način čuvaju sve vrste hrane. Nema mešanja aroma po policama i fiokama frižidera, curenja, prljanja, ispadanja i rasipanja iz kesa ili papirnih pakovanja otvorene ambalaže. Osim toga, posude za čuvanje hrane su sjajne i za poneti i daju vam mogućnost da ponesete užinu, ručak, ili usputni obrok koji ste sami spremili.

2. Organizacija frižidera – U standardnom frižideru ima nekoliko pregrada i zato moramo na odgovarajući način rasporediti namirnice. Na donjoj polici skladištite sirovo meso, mlečne proizvode i jaja jer je temperatura u ovoj oblasti frižidera najniža. Ako frižider ima namensku fioku za ovakve vrste namirnica onda je najbolje da ih tamo stavite. Ove fioke pomažu da se održi odgovarajuća temperatura. U zatvorenim policama u frižideru čuvajte voće i povrće i sirovo meso. Međutim, obavezno izbegavajte mešanje mesa sa voćem i povrćem. Čuvanje ovih namirnica zajedno može značajno ubrzati proces njihovog kvarenja.

3. Mleko, sir i mlečni proizvodi – Čuvajte mleko, sir i druge mlečne proizvode čvrsto zatvorene u frižideru. Najbolje je kupovati mleko u staklenim flašama pošto na otvoru kartonske ambalaže mogu nastati bakterije. Tvrdi sir bi trebalo držati u originalnoj ambalaži sve dok ga ne počnete koristiti. Kada otvorite originalnu ambalažu čuvajte ga u voštanom papiru, namenskim plastičnim vrećama ili u foliji. Potrebno je imati u vidu da sir treba da „diše“, pa ga nemojte previše čvrsto umotavati. Papir sa voskom je dobra ambalaža za pakovanje namirnica jer štiti hranu od spoljašnjeg vazduha, ali joj u isto vreme i dozvoljava da „diše“.

4. Meso i riba – Neke od najkvarljivijih namirnica koje redovno koristimo u ishrani su meso i riba. Od ključne je važnosti da se sigurno i na adekvatan način odlože u frižider i zamrzivač, na policama i fiokama koje su za to namenjene. Ako meso u frižideru nije u originalnom vakumiranom pakovanju, mora se prebaciti u plastičnu ili staklenu posudu sa poklopcem. Jedino tako ostaje ispravno i to samo određeno vreme u zavisnosti od vrste mesa, ali i načina sečenja. Ribu u frižideru možete čuvati samo na dan ili dva, a ona pritom obavezno mora biti očišćena i usoljena.

5. Voće i povrće u frižideru – Voće i povrće su sinonim za zdravlje, ali i veliki izazov kada je čuvanje i odlaganje u pitanju. Limun i citruse nikada ne treba držati u frižideru, jer gube ukus, pogotovu ne u plastičnim kesama u kojima se razvijaju plesni. Čuvanje voća kao što su jabuke, avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive nije preporučljivo mešati sa drugim vrstama voća, jer stajanjem oslobađaju etilen koji pospešuje truljenje. Za čuvanje povrća važe slična pravila kao i za čuvanje voća. Postoje vrste koje nikako nije preporučljivo držati u frižideru jer gube ukus, kao što je paradajz. Neko povrće na sobnoj temperaturi može da se održi, a da se ne pokvari, kao npr. patlidžan, tikvica, krastavac, paprike ili pasulj. Skladištenje u velikoj meri olakšavaju donje pregrade u frižideru, gde mogu uredno da se odlože čak i veće količine karfiola, brokolija, šargarepe i slično, povrća koje je lako kvarljivo, tj. sklono buđanju i truljenju.

6. Par saveta plus – Hranu ne smete čuvati na toplom mestu ili na sobnoj temperaturi i ne smete je polako hladiti na sobnoj temperaturi jer su takve temperature idealne za bujanje bakterija. Kad želite da zamrznete hranu, uvek zapišite datum kad ste je zamrznuli, jer ta hrana, iako je na temperaturama i do 20 stepeni ispod nule, ne traje zauvek. Na sobnoj temperaturi možete jedino čuvati hranu koja je hermetički zatvorena u konzervama, jer bakterije nemaju pristup kiselom okruženju koje im je potrebno za razmnožavanje. Ali ako koristite konzerve, morate znati da posle otvaranja, hranu više ne smete da držite u konzervi. Ako vam je ostalo nešto sadržaja, premestite ga u drugu posudu (najbolje sa poklopcem) i čuvajte u frižideru.

Čuvanje hrane možda deluje komplikovano, ali kad se uhodate sve je zapravo vrlo jednostavno. Ukoliko na vreme steknete dobre navike i naučite da organizujete frižider i zamrzivač, bezbrižno ćete uživati u svim namirnicama. Podelite naš tekst sa vašim prijateljima i ukoliko neko od vas ima još neki koristan savet za čuvanje hrane slobodno ga podelite sa nama. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam