Pica – reč koju skoro ceo svet razume

Objavljeno 31.07.2017. od Mesimo zajedno

Kada pomislite na italijansku hranu, ne možete da zaobiđete picu! Ovo je sasvim logično jer je pica poznato i popularno jelo širom sveta, i Italijani su poznati svetski pica- majstori.

Istorijski navodi govore da je pica zapravo nastala mnogo ranije nego što mislimo, i da postoje zapisi o okruglom testu na koje se dodavalo maslinovo ulje i sir još iz 3. veka pre nove ere.

U srednjem veku su sluge jele ostatke hrane svojih gospodara, pa bi sve što im se nađe pod rukom stavili na parče hleba i zapekli u pećnici. Kada je paradajz,  neizbežni sastojak pice kakvu danas poznajemo, stigao u Evropu u 16. veku postao je kruna jela siromašnih, i tako je zapravo nastala pica kakvu poznajemo.

Danas smatramo da se  moderna pica „rodila“ u Napulju sredinom 18. veka, a i prva picerija je otvorena u ovom gradu. I sama reč pica (pizza) razvila se u Napulju, i potiče od reči pezzo što znači komad (od komada testa).

Kada govorimo o pripremi pice u domaćoj radinosti,  postoji jedna stvar koja je najbitnija. To je testo. Ako volite testo koje je dovoljno mekano unutra, ali opet tanko i  hrskavo testo spolja,  i pokušali ste sami da ga napravite, znate da vam verovatno to nije pošlo za rukom iz prvog puta.

Iako se čini da je priprema jednostavna, da bi zaista bila kraljica kuhinjskog stola kada se iznese gotova pica, testo za picu mora biti odlično umešeno. Pravi tip brašna i odličan kvasac su vaši saveznici u pripremi ovog omiljenog jela širom sveta. Takođe, pravi pica masjtori tvrde da testo mora da odstoji od 6 do 8 sati.

Kada uspešno umesite testo, vreme je za dodatke. Svakako ne treba odmah da stavljate dodatke, nego kada se testo za picu skoro ispeče. Kao pravi Italijani, ne zaboravite paradajz, a lepota ovog jela je u tome što bukvalno sa skoro svim što imate u kuhinji možete da napravite picu.

Svaki zalogaj treba da se topi u ustima i stvara potpuno zadovoljstvo. Sir izaberite takav da se topi prilikom pečenja, jer ne postoji lepši prizor od sira na pici koji se razvlači kada zagrizete parče.

Postoji nekoliko osnovnih vrsta pice: Margarita, Napolitana, Quatrro stagioni, Marinara. Smatra se da su ostale vrste izvedene iz ove četiri.

Ukoliko ste kreativni, smislite svoj recept. Verujte, i ananas može da bude savršen prilog na slanoj pici.  Ukoliko tragate za novim receptima, pogledajte na našem sajtu U odeljku pizza

A recept za hrskavo testo za picu možete videti na ovom linku pizza testo

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam