Zrele bobice sibirske aronije se koriste za sokove, kolače, slatka, džemove i smutije.
Najzdraviji je sok bez šećera. Oprane bobice sameljite i stavite da se kuvaju sa vodom. Nakon 15-20min kuvanja procedite i po želji zasladite medom. S obzirom da ne sadrži konzervanse najbolje je držati ga u frižideru i potrošiti i što kraćem roku.
Naravno, po želji se može zasladiti medom, smeđim šećerom ili nekim drugim zaslađivačem.
Takođe, u smesu za omiljene mafine dodajte šaku-dve ovih bobica i dodajte im zanimljiv ukus.
U našoj je kulturi da se gosti ponude domaćim slatkom i čašom vode. Skuvajte slatko od bobica ove čudesne biljke. Pri kraju kuvanja dodajte aromu ruma, onu aromu koju koristite za kolače. Oduševite svoje goste, a možete im i poslati teglicu ili im odneti kada idete u goste.
Od suvih bobica se kuva izuzetan zdrav čaj.
Za jedan dobar smuti izmiksajte bananu, malo aronije, vode ili mleka, breskvu i čia seme i prepustite se uživanju.
Dok za pekmez su potrebne bobice aronije, šljive i pomorandža. Neće škoditi i jedna kesica vanilinog šećera.
Ipak je ova biljka zasluženo postala popularna u našoj zemlji poslednjih desetak godina.
Pošaljite komentar