Zaštita životne sredine i očuvanje resursa postaju prioritet u svim sektorima, te su se ove teme dotakle i naših domova. Svesni smo da svaka naša odluka može da doprinese stvaranju ekološki odgovornijeg sveta kroz reciklažu i ponovnu upotrebu proizvoda kad god je to moguće.
Fermentacija je jedan od najperspektivnijih odgovora na izazov snabdevanja rastuće populacije na zdraviji i održiviji način – ne samo u oblasti hrane, već i mnogo šire. Ključni element fermentacije je kvasac, što znači da je on deo rešenja za ovaj veliki izazov koji je pred svima nama.
Kvasac ne samo da omogućava upotrebu nusproizvoda drugih industrija, već njegovi sporedni proizvodi mogu da se koriste kako bi podržali i unapredili uspeh drugih sektora, na siguran i održiv način. Takođe, on povećava nutritivnu vrednost hrane i pomaže u reformulaciji proizvoda kako bi oni bili ekološki prihvatljiviji.
Kvasac doprinosi zaštiti životne sredine smanjenjem zagađenja i otpada. Proizvođači kvasca su od početka predvodnici u primeni najsavremenijih tehnologija za upravljanje vodom, energijom i otpadom, postavljajući standarde u očuvanju prirodnih resursa. Reciklaža je ključna za očuvanje prirode – smanjuje potrošnju vode, resursa i emisije CO2.
Značaj vode u proizvodnji kvasca
U poslednjih 20 godina, potrošnja vode u industriji kvasca smanjena je za više od 20%, zahvaljujući inicijativama za uštedu i reciklažu. Industrija kvasca je takođe jedan od najvećih korisnika melase – nusproizvoda industrije šećera, koji bi inače bio bačen. Melasa postaje dragocen resurs u proizvodnji kvasca.
Održivost u lancu ishrane
Suočeni sa rastućom svetskom populacijom i ograničenim izvorima proteina, pronalaženje održivih načina ishrane postaje ključni društveni izazov. Kvasac, kao ključni sastojak hleba – osnovne namirnice – ima značajnu ulogu u rešenju ovog problema. Kvasac i kvasni proteini mogu da budu održiva alternativa životinjskim proteinima, doprinoseći očuvanju biodiverziteta i borbi protiv klimatskih promena.
Kvasac smanjuje unos soli
Savremena ishrana često sadrži previše soli, što povećava zdravstvene rizike. Kvasac i kvasni ekstrakt imaju potencijal da smanje unos soli do 30%, zadržavajući prirodni ukus hrane, čime se smanjuju rizici od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Održiva ishrana takođe znači i bolju brigu za ljudsko zdravlje.
Kvasac može da pokrene održivu revoluciju
Svetska zdravstvena organizacija razvila je pristup „One Health“, kojim se zdravlje ljudi, životinja i životne sredine posmatra kao povezano. Kako bismo zaštitili zdravlje svih živih bića i naših ekosistema, neophodna je saradnja između sektora radi rešavanja izazova vezanih za dovoljnu količinu i sigurnost hrane, upravljanje zoonozama (bolestima koje se prenose sa životinja na ljude), kao i borbu protiv otpornosti na antibiotike.
Kvasac je rešenje za održiviju budućnost i postizanje „One Health“ pristupa. Prvo, kvasac može da iskoristi otpad iz drugih industrija, pretvarajući ga u vredan resurs. Organska materija nastala u procesu proizvodnje kvasca i njegovih sastojaka može da se, između ostalog, ponovo koristi kao đubrivo, izvor proteina za ishranu životinja ili kao alternativa manje ekološkim proizvodima u industriji.
Kvasac takođe može da podrži održivost u snabdevanju hranom, jer je ključni sastojak hleba i predstavlja alternativu životinjskim proteinima. Istovremeno, smanjuje upotrebu soli, što doprinosi boljem zdravlju svih nas.
Različite primene kvasca su brojne, a svakodnevno otkrivamo nove mogućnosti. Moć kvasca može da pokrene revoluciju koja će podržati održiviju budućnost za sve.
#poweredbyyeast
Pošaljite komentar