🐇🍀Uskršnje zeke🍀🐇

Sastojci

  • 300 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kockice alfa kvasca
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • 1 kašika soli
  • oko 600 g brašna
  • 12 manjih viršli
  • 1 jaje (za premaz zeka)
  • 1 kesica bibera u zrnu

Opis

100'
40'
0
0
  • Priprema: Toplom mleku dodati šećer, izmrviti kvasac i ostaviti da naraste. Dodati otopljen maslac, jaje i so, izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi. Ostviti testo da naraste. Naraslo testo podeliti na 12 dela. Svaki deo premesiti i oblikovati jufku. Svaku jufku razviti oklagijom. Zatim urolati. Saviti rolnu da se dobije oblik slova U. Donji deo testa prebaciti preko, i provući testo kao omču. Rukama malo oblikovati testo i provući viršlu. Zeku premazati umućenim jajetom. Staviti zrna bibera za oči i nos. Ponoviti postupak sa ostalim testom. Zeke ređati u pleh obložen pek papirom. Peći na 200 C oko 40 minuta. Služiti tople zeke i uživati u ukusu.

Bonus saveti

Ovo pecivo će biti posebno interesantno deci zbog svog oblika. Priprema se jednostavno, a verujte privući će svačiju pažnju kada ga iznesete na sto. Upotpuniće uskršnju trpezu, kao dekoracija. A može ih poslužiti za večeru ili za doručak. Probajte da napravite i iznenadite dečicu.Omiljeno prolećno pecivo za najradosniji prznik u godini.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam