Dugi, tanki francuski beli hleb veoma hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa. Sastojci za „starter“: pola kašičice suvog kvasca, pola šolje vode sobne temperature i 1 šolja brašna. Sastojci sa bagetiće: 1 šolja mlake vode , 1 kašičica suvog kvasca , pola kilograma brašna + brašna za posipanje i 1 kašičica soli. Priprema: Zamesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića. U posebno činiju zamesite sastojek za beget.Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite. Testo stavite na radnu površinu, pobrašnite ga i podelite na jednake loptice. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u bagetić. Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom. Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni. Ja sam u ove bagetiće dodala malo pečene bundeve.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.