Sastojci

1 svež kvasac
150 ml mleka
150 ml vode
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 šoljica (za crnu kafu) ulja
500 g brašna
2 l vode
1 kesica sode bikarbone (20 g)

Instrukcije

1.Sjediniti mlako mleko, mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti polovinu brašna i so, dodati nadošao kvasac i ulje pa promešati varjačom. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i umesiti glatko testo. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena.
2.Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti testo u krug pomoću oklagije.
3.Iseći krug na 4 dela, a zatim svaki deo na još 3 dela tako da se ukupno dobije 12 delova.
4.Svaki deo još malo rastanjiti i uviti u kiflicu. Ostaviti ih da još malo odmaraju.
5.Za to vreme sipati vodu u odgovarajuću dublju posudu i staviti da provri. Kad provri, skloniti sa vatre, dodati sodu bikarbonu pa vratiti na vatru. Spuštati kifle u ključalu vodu i kuvati ih pola minuta, najduže minut.
6.Pomoću rešetkaste kašike vaditi kifle, malo ih ocediti pa ređati u pleh koji je obložen pek-papirom. Svaku zaseći nožem na par mesta i posuti solju.
7.Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, a zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i završiti pečenje.