1 svež kvasac | |
150 ml mleka | |
150 ml vode | |
1 kašičica šećera | |
2 kašičice soli | |
1 šoljica (za crnu kafu) ulja | |
500 g brašna | |
2 l vode | |
1 kesica sode bikarbone (20 g) |
1. | Sjediniti mlako mleko, mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti polovinu brašna i so, dodati nadošao kvasac i ulje pa promešati varjačom. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i umesiti glatko testo. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena. |
2. | Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti testo u krug pomoću oklagije. |
3. | Iseći krug na 4 dela, a zatim svaki deo na još 3 dela tako da se ukupno dobije 12 delova. |
4. | Svaki deo još malo rastanjiti i uviti u kiflicu. Ostaviti ih da još malo odmaraju. |
5. | Za to vreme sipati vodu u odgovarajuću dublju posudu i staviti da provri. Kad provri, skloniti sa vatre, dodati sodu bikarbonu pa vratiti na vatru. Spuštati kifle u ključalu vodu i kuvati ih pola minuta, najduže minut. |
6. | Pomoću rešetkaste kašike vaditi kifle, malo ih ocediti pa ređati u pleh koji je obložen pek-papirom. Svaku zaseći nožem na par mesta i posuti solju. |
7. | Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene, a zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i završiti pečenje. |