180ml jogurta | |
100 ml tople vode | |
50ml ulja | |
1,5 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
pola kocke svežeg kvasca | |
1 jaje | |
550g brašna i još malo da se premesi testo. | |
1. | U toploj vodi razmutite kvasac, dodajte ulje, šećer, so, jogurt i jaje i viljuškom ili žicom za mućenje dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko testo. Pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite da testo naraste pola sata. Zatim pospite malo brašna i premesite i ostavite da naraste još pola sata. Na pobrašnjenoj radnoj površini izručite testo. Odvojite deo testa veličine jajeta i ostavite sa strane a preostalo testo podelite na dva dela. Od jednog dela testa napravite 8 kugli i poređajte ih u krug u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Drugi deo testa razvucite oklagijom na debljinu od pola cm i isecite na osmine tj. 8 trouglova. Na svaku kuglu u tepsiji stavite po jedan trougao tako da vrh trougla bude na testu a širi deo u tepsiju. Na kraju onaj najmanji deo testa veličine jajeta, razvucite oklagijom u obliku elipse, preklopite i uvijte u rolat i stavite u sredinu pogače. Svaki list odnosno trougao blago pritisnite nozem u sredinu. Ostavite pogaču da naraste dok se greje rerna. Zagrejte rernu na 220 stepeni a zatim ubacite pogaču. Pecite dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumeni. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |