200ml toplog mleka | |
pola kocke svežeg Alfa kvasca | |
100g šećera | |
rendana kora jednog limuna | |
1 puding od vanile | |
250ml hladnog mleka | |
1 kašičica gustina | |
1 kesica burbon vanile | |
1 kesica burbon vanile | |
5 kašika šećera | |
100g krem sira | |
Oko 100g divljih kupina | |
1 jaje | |
2 kašike mleka | |
2-3 kašike listića badema |
1. | U toplo mleko izmrvite kvasac. Dodajte šećer i burbon vanilu. Dodajte jaja i žicom za mućenje dobro umutite. Umešajte otopljeni margarin, prstohvat soli i rendanu koru limuna. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte suvom kuhinjskom krpom ili samolepljivom folijom i ostavite da naraste 40-45min. |
2. | Nakon tog vremena pospite malo brašna i blago premesite testo. Ostavite 10-15min da naraste pokriveno. |
3. | Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Kidajte komade težine 80g i formirajte loptice. Poređajte ih u tepsiju, ostavljajući razmak jer će još narasti. Pokrijte i ostavite dvadesetak minuta. |
4. | U međuvremenu pripremite nadev. U šerpici sipajte mleko, prašak za puding, šećer i gustin. Promešajte da ne ostanu grudvice i stavite da se kuva. Kuvajte puding dok se ne zgusne non stop mešajući. Ostavite da se ohladi i umutite mikserom. U umućen puding dodajte krem sir i burbon vanilu i još malo mutite da se sve lepo sjedini. |
5. | Kada su loptice narasle, dno rakijske čaše uronite u brašno a zatim i u sredinu svake loptice, tako ćete napravite udubljenje. Ukoliko je potrebno još malo oblikujte prstima i sipajte po 2 kašičice nadeva. Poređajte na nadev nekoliko kupina, blago ih uronite u nadev. Ponovite postupak sa svim pecivima dok ne potrošite sav materijal. |
6. | Uključite rernu na 180 stepeni. |
7. | Brioš ostavite da naraste dok se greje rerna a zatim umutite jaje i mleko i premažite rubove. Pospite listiće badema samo po rubovima i ubacite u zagrejanu rernu. |
8. | Pecite 20-25min odnosno dok ne porumene. |
9. | Prijatno! |
Pošaljite komentar