Cimet rolnice

Objavljeno 12.04.2022. od Milena_T

Sastojci

  • 550g brašna
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 200ml mleka
  • 2 jajeta
  • 85g maslaca
  • 65g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica soli
  • Fil: 85g maslaca
  • 65g šećera
  • 3 kašike cimeta
  • Preliv: 200g krem sira
  • 50g prah šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 30g maslaca

Opis

2'
20'
0
5
  • 1. Najpre pripremamo testo. U posudu sa toplim mleko stavljamo izmrvljen kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i sačekamo par minuta da se aktivira. Za to vreme otopimo maslac.
  • 2. Kada se kvasac aktivirao, dodajemo u posudu jaja, šećer i otopljen maslac. Kratko umešamo žicom dok se sve ne sjedini.
  • 3. Zatim dodajemo brašno koje smo prethodno prosejali. Brašno pomešamo sa cimetom i kašičicom soli. Postepeno dodajemo u smesu, meseći uz pomoć miksera sa dodacima za testo.
  • 4. Umešeno testo stavljamo u posudu i prekrijemo krpom. Ostavljamo ga sat vremena da naraste.
  • 5. Ukoliko je potrebno testo premesimo na pobrašnjajenoj radnoj površini dodavajući brašna dok ne zamesimo mekano testo koje se ne lepi za prste.
  • 6. Za to vreme pripremamo fil. Omekšali maslac pomešamo sa cimetom i šećerom dok se lepo ne sjedine.
  • 7. Nadošlo testo rasklagijamo na pobrasnjavljenoj površini u oblik pravougaonika dimenzija 40x30cm. Premažemo ga filom i zavijemo u rolat.
  • 8. Isečemo ga na 10 jednakih delova i poredjamo u pleh za pečenje. Rolnice prekrijemo i ostavimo 30 minuta da odmore.
  • 9. Rernu zagrejemo na 180 stepeni. Kada su rolnice odmorile, pečemo ih 20 minuta u zagrejanoj rerni.
  • 10. Dok se one peku pripremamo preliv. Otopimo puter i pomešamo ga sa krem sirom i šećerom.
  • 11. Kada su nam se rolnice ispekle prelijemo ih pripremljenim prelivom i poslužimo tople.

Bonus saveti

Cimet rolnice su naše najomiljenije porodično pecivo. Od momenta pripreme kada kuhinjom krene da se širi miris cimeta, pa sve dok se ne izvade iz rerne svi uzbudjeno čekamo da uzivamo u njihovom divnom ukusu. Okupane prelivom dobijaju svoj savršeni završetak. A kad ih spremamo? Pa uvek. Kada se krene na put, kada se dočekuju gosti, kada se ispraćaju gosti, kada nam se jedu, kada je hladno, kada je toplo…Za njih se ne čeka prilika da se prave, već kad god ih srce pozeli. One ispunjavaju dušu i zato treba da ih probate i prepustite se magiji cimeta.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam