Sastojci

550g brašna
1/2 kocke svežeg kvasca
200ml mleka
2 jajeta
85g maslaca
65g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
1 kašičica soli
Fil: 85g maslaca
65g šećera
3 kašike cimeta
Preliv: 200g krem sira
50g prah šećera
1 kesica vanilin šećera
1.1. Najpre pripremamo testo. U posudu sa toplim mleko stavljamo izmrvljen kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i sačekamo par minuta da se aktivira. Za to vreme otopimo maslac.
2.2. Kada se kvasac aktivirao, dodajemo u posudu jaja, šećer i otopljen maslac. Kratko umešamo žicom dok se sve ne sjedini.
3.3. Zatim dodajemo brašno koje smo prethodno prosejali. Brašno pomešamo sa cimetom i kašičicom soli. Postepeno dodajemo u smesu, meseći uz pomoć miksera sa dodacima za testo.
4.4. Umešeno testo stavljamo u posudu i prekrijemo krpom. Ostavljamo ga sat vremena da naraste.
5.5. Ukoliko je potrebno testo premesimo na pobrašnjajenoj radnoj površini dodavajući brašna dok ne zamesimo mekano testo koje se ne lepi za prste.
6.6. Za to vreme pripremamo fil. Omekšali maslac pomešamo sa cimetom i šećerom dok se lepo ne sjedine.
7.7. Nadošlo testo rasklagijamo na pobrasnjavljenoj površini u oblik pravougaonika dimenzija 40x30cm. Premažemo ga filom i zavijemo u rolat.
8.8. Isečemo ga na 10 jednakih delova i poredjamo u pleh za pečenje. Rolnice prekrijemo i ostavimo 30 minuta da odmore.
9.9. Rernu zagrejemo na 180 stepeni. Kada su rolnice odmorile, pečemo ih 20 minuta u zagrejanoj rerni.
10.10. Dok se one peku pripremamo preliv. Otopimo puter i pomešamo ga sa krem sirom i šećerom.
11.11. Kada su nam se rolnice ispekle prelijemo ih pripremljenim prelivom i poslužimo tople.
12.
13.
14.
15.

Cimet rolnice su naše najomiljenije porodično pecivo. Od momenta pripreme kada kuhinjom krene da se širi miris cimeta, pa sve dok se ne izvade iz rerne svi uzbudjeno čekamo da uzivamo u njihovom divnom ukusu. Okupane prelivom dobijaju svoj savršeni završetak. A kad ih spremamo? Pa uvek. Kada se krene na put, kada se dočekuju gosti, kada se ispraćaju gosti, kada nam se jedu, kada je hladno, kada je toplo…Za njih se ne čeka prilika da se prave, već kad god ih srce pozeli. One ispunjavaju dušu i zato treba da ih probate i prepustite se magiji cimeta.