Služiti uz mleko ili jogurt.
1,5 kg brašna | |
1 kocka svežeg kvasca | |
1, 5 kašika soli | |
3 kašičice šećera | |
Oko 600 ml mleka | |
1 kašika sirćeta | |
2 jajeta + 1 jaje za premazivanje | |
1 čaša kiselog mleka | |
1 margarin | |
Susam | |
Krem ili džem | |
Šećer u prahu za posipanje | |
1. | Najpre aktivirati kvasac: U 100ml toplog mleka dodati šećer, malo brašna i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti oko 10 minuta da se aktivira. |
2. | Brašno staviti u vanglu, pa dodati so. Izmešati i napraviti udubljenje u koje dodamo 2 jajeta, kiselo mleko, sirće i aktiviran kvasac. Zamesiti testo mlekom (oko 600 ml), da se dobije lepo, glatko testo. |
3. | Testo odmah podeliti na 6 jufkica. Margarin sobne temperature podeliti na 6 delova. |
4. | Svaku jufku oklagijom razviti u krug veličine tanjira i premazati sa 1/6 margarina. Tako pripremljenu jufku zaseći od spolja ka unutra, na 8 delova, pa je preklopiti. Ponoviti postupak. |
5. | Tako dobijene jufkice razvući oklagijom koliko može i vaditi kiflice. Obično od jedne jufke dobijemo 12 komada. |
6. | Filovati po želji. Kiflice premazati umućenim jajetom i peći na 250° dok ne porumene. Pečene kiflice premazati uljem. Za slatku varijantu posuti šećerom u prahu. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |