Sastojci

1,5 kg brašna
1 kocka svežeg kvasca
1, 5 kašika soli
3 kašičice šećera
Oko 600 ml mleka
1 kašika sirćeta
2 jajeta + 1 jaje za premazivanje
1 čaša kiselog mleka
1 margarin
Susam
Krem ili džem
Šećer u prahu za posipanje
1.Najpre aktivirati kvasac: U 100ml toplog mleka dodati šećer, malo brašna i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti oko 10 minuta da se aktivira.
2.Brašno staviti u vanglu, pa dodati so. Izmešati i napraviti udubljenje u koje dodamo 2 jajeta, kiselo mleko, sirće i aktiviran kvasac. Zamesiti testo mlekom (oko 600 ml), da se dobije lepo, glatko testo.
3.Testo odmah podeliti na 6 jufkica. Margarin sobne temperature podeliti na 6 delova.
4.Svaku jufku oklagijom razviti u krug veličine tanjira i premazati sa 1/6 margarina. Tako pripremljenu jufku zaseći od spolja ka unutra, na 8 delova, pa je preklopiti. Ponoviti postupak.
5.Tako dobijene jufkice razvući oklagijom koliko može i vaditi kiflice. Obično od jedne jufke dobijemo 12 komada.
6.Filovati po želji. Kiflice premazati umućenim jajetom i peći na 250° dok ne porumene. Pečene kiflice premazati uljem. Za slatku varijantu posuti šećerom u prahu.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Služiti uz mleko ili jogurt.