Slatke kiflice

Objavljeno 12.04.2022. od MarijaM.

Sastojci

  • 1,5 kg brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1, 5 kašika soli
  • 3 kašičice šećera
  • Oko 600 ml mleka
  • 1 kašika sirćeta
  • 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 1 margarin
  • Susam
  • Krem ili džem
  • Šećer u prahu za posipanje

Opis

120'
30'
0
0
  • Najpre aktivirati kvasac: U 100ml toplog mleka dodati šećer, malo brašna i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti oko 10 minuta da se aktivira.
  • Brašno staviti u vanglu, pa dodati so. Izmešati i napraviti udubljenje u koje dodamo 2 jajeta, kiselo mleko, sirće i aktiviran kvasac. Zamesiti testo mlekom (oko 600 ml), da se dobije lepo, glatko testo.
  • Testo odmah podeliti na 6 jufkica. Margarin sobne temperature podeliti na 6 delova.
  • Svaku jufku oklagijom razviti u krug veličine tanjira i premazati sa 1/6 margarina. Tako pripremljenu jufku zaseći od spolja ka unutra, na 8 delova, pa je preklopiti. Ponoviti postupak.
  • Tako dobijene jufkice razvući oklagijom koliko može i vaditi kiflice. Obično od jedne jufke dobijemo 12 komada.
  • Filovati po želji. Kiflice premazati umućenim jajetom i peći na 250° dok ne porumene. Pečene kiflice premazati uljem. Za slatku varijantu posuti šećerom u prahu.

Bonus saveti

Služiti uz mleko ili jogurt.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam