Crna klupčad, klupčad sa crnim susamom Potrebno je za testo: 150g putera ili margarina, 500ml mleka, 50g svežeg ili 7g suvog kvasca, 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 700-800g brašna. Za posipanje po korama: 300g rendanog sira. Za premazivanje 2 jaja i 2 kašičice crnog susama. Priprema: Puter ili margarin otopiti na tihoj vatri. U posebnoj šerpi zagrejati mleko pa pomešati sa rastopljenim margarinom. Kvasac razmutiti sa malo vode i šećera pa pustiti nekoliko minuta da zapeni. Kada se margarin i mleko ohlade dovoljno da možete rukama da mesite testo dodati im razmućeni kvasac, so, šećer i brašno po potrebi dok neumesite meko i elastično testo. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. Testo podelite na tri dela, ( Svaki deo testa razvući u pravougaonik pa pospite rendanim sirom. Seći na trake širine 1 cm ili uže trake su elastične, motajte ih kao klupče. Dva jajeta umutite viljuškok i dodajte crni susam, premažite klupčad. Rernu zagrejte, tepsiju obložite pek papirom i poređajte klupčad. Pecite dok lepo ne porumene.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.