Crno bele kiflice

Objavljeno 08.09.2022. od Valentina Milicević

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 kocka kvasca
  • 1 šolja vode
  • 3 kašike šećera
  • Malo soli
  • 3 žumanaca
  • 1 limun

Opis

16'
20'
0
0
  • Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešati brasno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Zamesiti glatko testo, oblikovati valjak i podeliti na 6 delova. Testo je vrlo lepo i pogodno za oblikovanje, tako da se ne mora odmarati. Dovoljno je samo svaku lopticu blago pristisnuti, a zatim razviti tanko u krug i podeliti na 8 delova (trouglica). Na svaki trouglić staviti po kašičicu fila i zamotati kao kiflicu (koristila sam pekmez od višanja). Bilo bi dobro da pekmez bude nesto gusce ukuvan, da se ne bi razlivao prilikom pečenja (kao meni:), a možete saviti i krajeve kiflica prema unutra da fil ne iscuri. Ređati na pleh preko masnog papira i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta. Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama. Tople kiflice uvaljati odmah u prah šećer zamirisan vanilom. Mogu se odmah grickati, samo pazite na vruć pekmez u sredini... prijatno!:))

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam