500 g brašna | |
150 g maslaca | |
1 kocka kvasca | |
1 šolja vode | |
3 kašike šećera | |
Malo soli | |
3 žumanaca | |
1 limun | |
1. | Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešati brasno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Zamesiti glatko testo, oblikovati valjak i podeliti na 6 delova. Testo je vrlo lepo i pogodno za oblikovanje, tako da se ne mora odmarati. Dovoljno je samo svaku lopticu blago pristisnuti, a zatim razviti tanko u krug i podeliti na 8 delova (trouglica). Na svaki trouglić staviti po kašičicu fila i zamotati kao kiflicu (koristila sam pekmez od višanja). Bilo bi dobro da pekmez bude nesto gusce ukuvan, da se ne bi razlivao prilikom pečenja (kao meni:), a možete saviti i krajeve kiflica prema unutra da fil ne iscuri. Ređati na pleh preko masnog papira i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta. Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama. Tople kiflice uvaljati odmah u prah šećer zamirisan vanilom. Mogu se odmah grickati, samo pazite na vruć pekmez u sredini... prijatno!:)) |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |