Za testo: 250 ml mleko 100 ml gazirane mineralne vode 100 ml ulje 1 jaje 1 žumance 2 kašičice soli 40 g Alfa kvasca 1 kašičica šećera 800 g brašna Za premazivanje i posipanje: 1 belance po potrebi susam Priprema: 1.U mlakom mleku rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti 400 g brašna,dodati gaziranu mineralnu vodu,nadošli kvasac,ulje,jaje,žumance,posoliti,izmešati i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta. 2.Nadošlo testo premesiti i podeliti na 8 delova formirajući jufke. 3.Oklagijom razviti jednu jufku i zaseći oštrim nožem na 4 mesta. Po sredini sraviti drugu jufku ,pa preklopiti sva četiri zasečena kraja.Tako formirati oblik cveta. 4.Kalup obložiti pek-papirom.U krug poređati 6 jufki,a po sredini staviti deo testa od koga je formiran oblik cveta. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dok se rerna zagreva. Belance razmutiti viljuškom i premazati pogaču. Jufku koja je stavljena u sredinu kalupa posuti susamom. 5.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta. Gotovu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. 6.Pogaču izručiti iz kalupa i poslužiti. Komentar: Uz obilje hrane koja se sprema za novogodišnju noć neizostavna je ova pogača koju svi volimo.Zato je ovo naše najomiljenije novogodišnje pecivo.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.