Jelkica Danijela Žikić

Sastojci

  • 1 kockica alfa kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • 300 ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja oko
  • 500 g brašna
  • Za fil: 200 g barenog spanaća
  • malo soli
  • 200 g sitnog sira
  • I još: 30 g maslaca
  • malo susama

Opis

100'
40'
0
5
  • Alfa kvasac rastopiti sa šećerom u mlakoj vodi i ostaviti da naraste. U vanglicu umutiti jaja. Uzeti jedno 4-5 kašika umućenih jaja i ostaviti sa strane. Dodati jogurt, ulje i so. Izmešati. Dodati i narasli kvasac. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi. Ostaviti testo da naraste. Obaren spanać ocediti i sitno iseckati. Posoliti po ukusu i dodati sir. Izmešati da se dobije kompaktna smesa. Naraslo testo podeliti na tri dela. Razvući prvi deo testa koliko je moguće u oblik trougla. Preneti testo u pleh obložen pek papirom. Izrezati nožem, ali ne do kraja oblik jelke.Na izrezanom obliku jelke naneti polovinu fila. Drugi deo testa razviti na isti način. Staviti preko testa koje je premazano filom.Ponovo zaseći oblik jelke.I premazati ostatkom fila.Treći deo testa razviti na isti način. Staviti preko testa premazano filom.Zaseći oblik jelke i skinuti višak testa. Zaseći trakice iste debljine sa jedne i druge strane.Uvrnuti svaki zasečeni deo.Tako da se dobije jelka. Od ostatka testa modlicom napravite zvezdicu i stavite na vrh jelke. Premazati umućenim jajima koja su odvojena na početku i posuti susamom. Peći na 180 C oki 40 minuta dok se fino ispeče. Vruću jelku premazati maslacem. Od ostatka testa napravite modlicama razne oblike. Možete ih posuti sirom ili rendanim kačkavaljem. Ostaviti jelkicu da se prohladi, zatim poslužiti. Uživati u prelepom ukusu

Bonus saveti

Tradicija koja traje već godinama.Obavezno je pravim za Novu godinu.Ukusna mekana,neodoljiva.Moji ukućani je toliko vole,da moram priznati(što se vidi i na slici)da jedva čekaju da je onako lome,toplu iz pleha,ne mogu da čekaju.To uvek bude za njih,a ako idemo u goste ili gosti dolaze ona pravim dve ili čak tri jelkice.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam