Za testo: 400 g brašna 1/2 dcl jogurta 1,5 dcl mleka 1 kom jaje 2o g svežeg kvasca 1/2 dl ulja 2 kašike šećera 1 kašičica soli rendana korica limuna Za fil: 100 g mlevenog maka 3 kašike šećera po potrebi mleka Za premazivanje: 1 kom jaje Aktivirati kvasac u malo mlakog mleka uz dodatak 1 kašičice šećera. Umutiti jaje, dodati so, ulje, mlako mleko i jogurt sobne temperature, koricu limuna i na kraju nadošli kvasac. Izmešati, pa postepeno dodajući brašno zamesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste duplo. Skuvati fil od maka pa ga ostaviti da se ohladi. Testo premesiti i ostaviti da odmori 15-ak minuta, a zatim ga istanjiti i vaditi krugove. Polovinu krugova premazati po ivicama umućenim jajetom, naneti kašičicu fila od maka i prekriti drugim ne premazanim krugom. Na sredini kruga blago utisnuti manjom čašicom. Od oboda tog kruga ka kraju iseći na 4 dela. Svaku laticu po sredini čačkalicom povući od kraja prema krugu u centru. Tako se dobije 8 latica. Cvetiće stavljati u pleh prekriven papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti makom krug u centru. Ostaviti ih da narastu 20-ak minuta (dok se ugreje rerna na 200 C). Peći dok ne porumene. Tople po želji posuti šećerom u prahu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.