800 g brašna 6 kašika maslinovog ulja 4 dl vode 1 kocka Alfa kvasca 1 kašika soli 1 kašika šećera 1 kašika belog sirćeta Prosejati brašno dodati so, kašikom dobro promešati. Napraviti udubljenje, pa dodati 4 kašike maslinovog ulja.Vodu malo ugrejati, pa dodati šećer, sirće i kvasac, tom mešavinom zamesiti glatko testo. Testo prekriti folijom i ostaviti na toplom bar pola sata da naraste. Zatim ga premesiti i razviti koru u obliku pravougaonika. Preko kore sipati dve kašike maslinovog ulja i premazati koru.Koru uviti u obliku vekne i staviti je u kalup za štrudle koji ste prekrili pek papirom. Premažite je uljem i presecite je malo odozgo nožem. Ostavite prekrivenu veknu na toplom, još pola sata da nadođe. Kada testo napuni kalup stavite ga da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite 30-35 minuta dok dobije lepu rumenu koricu. Pečen hleb malo četkom premažite vodom, uvijte u platnenu salvetu i ostavite da se malo prohladi. Služite topao, ili hladan hleb. Ako vam hleb ostane za sutradan, mekan je i svež, ne troši se i veoma je ukusan.
Domaći hleb sa maslinovim uljem
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar