Da li vi sečete hleb nožem ili ga kidate?Što bi moja baba rekla čupate. Uh muž seče hleb ne voli da ga kida a deca i mama ga kidaju, jedno dete ga i dubi, jede sredinu, ajoj majko mila…… Čitam knjigu i odlučih da napravim hleb. Pa… stavila je i hleb da nadođe. Da imamo za doručak. Trebalo bi da ga stavim u rernu posle večere i ostavim da se peče dok odozgo ne bude zlatnožut i dok se ne čuje šupalj zvuk kad kucnem koru noktom. Ovaj put nisam kidala hleb, isekla sam ta tanko nožem….. Potrebno je: 1kg brašna, 1kašika Dijamant majoneza, 2 kašičice soli, 2 kašike ajvara, pola kašičice šećera, 40g svežeg kvasca i 600ml mlake vode. Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe. Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, Dijamant majonez i umesiti glatko testo. Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga i podelite na dva dela. Prvi deo neka ostane kakav jeste a u drugi deo dodajte ajvar i sve dobro sjedinite. Ostavite još oko trideset minuta da testo raste. Rastanjite prvi deo testa na debljinu maloga prsta, isto uradite i sa drugim delom testa. Preko prvoga dela testa stavite drugi deo testa i umotajte u rolat. Rolat presecite na pola. Olučasti kalup podmažite i pospite brašnom i stavite prvi rolat. Ostavite još desetak minuta testo da odmara. Testo oštrim nožem zarežite na par mesta. U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu. Isto uradite i sa drugim rolatom, ja sam ispekla dva hleba.
Dvobojni hleb
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar