Sastojci

500 g mleveno salo
1 paketić kvasca
200 ml belog vina
200 ml mleka
180 ml kisele pavlake
2 kasike šećera
1,1 kg brašna
4 jajeta
1 jaje za premazivanje
1 teglica džema od kajsija ili šljiva
200 g prah šećera

Instrukcije

1.Staviti kvasac u malo (50 ml) tople vode da nadođe. Zatim ga sipati u činiju za mućenje, pa dodati brašno, šećer, jaja (4 komada), pavlaku, mleko, belo vino i so. Umesiti testo, pa ga ostaviti da se udvostruči.
2.Zatim testo premesiti i podeliti na 8 obgica. Svaku obgicu razvući oklagijom. Ređati krugove jedan na drugi, a između premazivati mlevenim salom.
3.Napraviti dva kruga (2x4). Zatim razvući jedan krug što tanje, pa ga iseći na 16 delova. Na svaki stavljati po kašičicu pekmeza, ja sam koristila pekmez od kajsija, a može i od šljiva.
4.Praviti kroasane i ređati u tepsiju. Drugi krug isto tako razviti u što veći krug i iseći 16 trouglova. Isto na svaki trougao stavljati kašičicu pekmeza, pa praviti kroasane.
5.Premazatui kroasane jednim umućenim jajetom i staviti da se peku. Kada su ispečene još vruće kroasane uvaljati u prah šećer.