500 g mleveno salo | |
1 paketić kvasca | |
200 ml belog vina | |
200 ml mleka | |
180 ml kisele pavlake | |
2 kasike šećera | |
1,1 kg brašna | |
4 jajeta | |
1 jaje za premazivanje | |
1 teglica džema od kajsija ili šljiva | |
200 g prah šećera |
1. | Staviti kvasac u malo (50 ml) tople vode da nadođe. Zatim ga sipati u činiju za mućenje, pa dodati brašno, šećer, jaja (4 komada), pavlaku, mleko, belo vino i so. Umesiti testo, pa ga ostaviti da se udvostruči. |
2. | Zatim testo premesiti i podeliti na 8 obgica. Svaku obgicu razvući oklagijom. Ređati krugove jedan na drugi, a između premazivati mlevenim salom. |
3. | Napraviti dva kruga (2x4). Zatim razvući jedan krug što tanje, pa ga iseći na 16 delova. Na svaki stavljati po kašičicu pekmeza, ja sam koristila pekmez od kajsija, a može i od šljiva. |
4. | Praviti kroasane i ređati u tepsiju. Drugi krug isto tako razviti u što veći krug i iseći 16 trouglova. Isto na svaki trougao stavljati kašičicu pekmeza, pa praviti kroasane. |
5. | Premazatui kroasane jednim umućenim jajetom i staviti da se peku. Kada su ispečene još vruće kroasane uvaljati u prah šećer. |