Lisnate pogačice sa čvarcima

Sastojci

  • 1 svež kvasac
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100 ml ulja
  • 800 g brašna
  • 400 g mlevenih čvaraka
  • 2 žumanca
  • susam po potrebi

Opis

160'
30'
0
0
  • 1. Sjediniti mlako mleko, mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da nadođe. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, ulje i so, dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe oko 45 minuta. Nadošlo testo razvući oklagijom na 1 cm debljine pa premazati polovinom mlevenih čvaraka.
  • 2. Premazano testo prvo preklopiti prema gore, a zatim u suprotnom smeru, prema dole. Tako preklopljeno testo urolati s leve strane na desnu. Ostaviti da miruje 30 minuta, a zatim još jednom ponoviti postupak razvijanja, premazivanja, preklapanja i mirovanja testa. (Dakle, testo se 2 puta premazuje i 2 puta miruje po 30 minuta, ne računajući onih 45 minuta.)
  • 3. Nakon toga oklagijom razvući testo, pa okruglom modlom vaditi pogačice.
  • 4. Ređati ih u podmazan pleh i ostaviti da miruju dok se rerna greje na 220 stepeni. Pre pečenja premazati ih umućenim žumancima i posuti susamom.
  • 5. Peći oko 25-30 minuta ili u zavisnosti od rerne. Kad su pečene, poprskati ih vodom, pokriti krpom i ostaviti da se tako ohlade, a zatim poslužiti.

Bonus saveti

Pogačice pripremljene na ovaj način nisu jako masne, gornja i donja kora im je hrskava, a iznutra su neodoljivo meke.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam