Lisnate pogačice sa čvarcima
Sastojci
- 1 svež kvasac
- 250 ml vode
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 100 ml ulja
- 800 g brašna
- 400 g mlevenih čvaraka
- 2 žumanca
- susam po potrebi
Opis

- 1. Sjediniti mlako mleko, mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da nadođe. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, ulje i so, dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe oko 45 minuta. Nadošlo testo razvući oklagijom na 1 cm debljine pa premazati polovinom mlevenih čvaraka.
- 2. Premazano testo prvo preklopiti prema gore, a zatim u suprotnom smeru, prema dole. Tako preklopljeno testo urolati s leve strane na desnu. Ostaviti da miruje 30 minuta, a zatim još jednom ponoviti postupak razvijanja, premazivanja, preklapanja i mirovanja testa. (Dakle, testo se 2 puta premazuje i 2 puta miruje po 30 minuta, ne računajući onih 45 minuta.)
- 3. Nakon toga oklagijom razvući testo, pa okruglom modlom vaditi pogačice.
- 4. Ređati ih u podmazan pleh i ostaviti da miruju dok se rerna greje na 220 stepeni. Pre pečenja premazati ih umućenim žumancima i posuti susamom.
- 5. Peći oko 25-30 minuta ili u zavisnosti od rerne. Kad su pečene, poprskati ih vodom, pokriti krpom i ostaviti da se tako ohlade, a zatim poslužiti.
Bonus saveti
Pogačice pripremljene na ovaj način nisu jako masne, gornja i donja kora im je hrskava, a iznutra su neodoljivo meke.
Komentari