Lisnate turske kifle

Sastojci

  • 750 gr brašna
  • 2 čaše mleka
  • 1 kesica suvog instant kvasca Vrenje
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • pola pakle margarina
  • 1 jaje + 1 žumance
  • po želji susama

Opis

70'
25'
0
0
  • U vanglu za mešenje sipajte mlako mleko, dodajte šećer, jaje, otopljen margarin i sve lagano izmešajte. Postepeno dodajte brašno i mesite rukama. Testo će biti lepljivo i zato ga treba malo duže mesiti (skoro 10 min.) ali lakše će se lepiti ako po malo premazujete ruke uljem. Umešeno testo pokrijte i ostavite (najbolje na toplom) da se udvostruči, (ja sam ga još jednom lagano premesila i ponovo ostavila da odmara dvadesetak minuta ali nije obavezno).
  • Nakon toga izručite testo na radnu površinu posutu brašnom i podelite ga na desetak ili više loptica (zavisi koje će veličine biti kifle). Svaku lopticu rukama izvaljajte, okrećući u krug po radnoj površini pa ih ostavite pokrivene da "odmaraju" najmanje desetak minuta. Sada uzmite lopticu i lagano je razvucite da dobije pravougaoni oblik pa je premažite sa malo omekšalog margarina i urolajte je, polazeći od uže strane (po malo razvlačeći testo rukama u širinu i dužinu). Stavite je u pleh koji ste podmazali margarinom. Tako uradite i sa ostalim lopticama, zatim ih pokrijte i ostavite da "odmaraju" 10-15 minuta.
  • Odozgo kifle premažite žumancetom u koji ste dodali kašiku mleka pa pospite susamom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 st. oko 25 minuta dok ne porumene (zavisno od rerne). Poslužite ih tople, mada su odlične i hladne.

Bonus saveti

Toliko su mekane a uz to se i listaju da moji često traže da ih ponovo spremam ♥

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam