Toliko su mekane a uz to se i listaju da moji često traže da ih ponovo spremam ♥
750 gr brašna | |
2 čaše mleka | |
1 kesica suvog instant kvasca Vrenje | |
1 kašika šećera | |
2 kašičice soli | |
50 ml ulja | |
pola pakle margarina | |
1 jaje + 1 žumance | |
po želji susama | |
1. | U vanglu za mešenje sipajte mlako mleko, dodajte šećer, jaje, otopljen margarin i sve lagano izmešajte. Postepeno dodajte brašno i mesite rukama. Testo će biti lepljivo i zato ga treba malo duže mesiti (skoro 10 min.) ali lakše će se lepiti ako po malo premazujete ruke uljem. Umešeno testo pokrijte i ostavite (najbolje na toplom) da se udvostruči, (ja sam ga još jednom lagano premesila i ponovo ostavila da odmara dvadesetak minuta ali nije obavezno). |
2. | Nakon toga izručite testo na radnu površinu posutu brašnom i podelite ga na desetak ili više loptica (zavisi koje će veličine biti kifle). Svaku lopticu rukama izvaljajte, okrećući u krug po radnoj površini pa ih ostavite pokrivene da "odmaraju" najmanje desetak minuta. Sada uzmite lopticu i lagano je razvucite da dobije pravougaoni oblik pa je premažite sa malo omekšalog margarina i urolajte je, polazeći od uže strane (po malo razvlačeći testo rukama u širinu i dužinu). Stavite je u pleh koji ste podmazali margarinom. Tako uradite i sa ostalim lopticama, zatim ih pokrijte i ostavite da "odmaraju" 10-15 minuta. |
3. | Odozgo kifle premažite žumancetom u koji ste dodali kašiku mleka pa pospite susamom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 st. oko 25 minuta dok ne porumene (zavisno od rerne). Poslužite ih tople, mada su odlične i hladne. |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |