Praznicni Oreo kuglof
Sastojci
- 400 g brasna
- 300 g secera
- 1 kasicica soli
- 2 kasicice Vrenje instant suvog kvasca
- 250 g otopjenog putera (ostaviti malo za mazanje kalupa)
- 4 jaja
- 330 ml mleka
- 150 g raznog suvog voca ( kajsije, suvo grozdje)
- 100 g mlevenog Oreo keksa
- sveze voce i Oreo keks po izboru, za dekoraciju
- izrendana korica jedne pomorandze
Opis
- Vrenje instant suvi kvasac umesati u mleveni Oreo keks, brasno i so, pa postepeno dodavati smesu sa mlekom, otopljenim puterom i umucenim jajima. Sve to dobro promesati mikserom ili u multipraktiku dok se ne dobije prilicno retka, ujednacena smesa. Testo prebaciti u vecu posudu, pokriti ga plasticnom folijom i ostaviti na hladno mesto da nadolazi 12 sati. Najbolje umesiti uvece i ostaviti preko noci.
- Sutradan smesu lagano pomesati sa iseckanim suvim vocem i izrendanom koricom pomorandze i sipati u podmazan kalup u kome ce se peci posut brasnom.
- Posle sat vremena ponovnog nadolazenja, staviti testo da se pece u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Ovaj kuglof se pece 50-60 minuta i ako korica pocne da gori, pokriti je aluminijumskom folijom. Ubodom dugim stapicem proveriti da li je testo peceno. Kada je kuglof pecen, ostaviti ga 15 minuta u kalupu, pa prevrnuti na tanjir na kome cemo ga posluziti. Dekorisati vocem i Oreo keksom po zelji i izboru.
Bonus saveti
Stavljanje mokre krpe preko kalupa kada se kuglof ispece, znatno olaksava da se kolac odvoji od njega. Kolac se moze cuvati i do pet dana obavijen plasticnom folijom, ali nikada ne potraje toliko. ;-)
Komentari