Božić, kao svečani praznični dan, podrazumeva svečanu atmosferu, u znaku praznika i, kao takav, zahteva vreme, posvećenost i ljubav, ali i posebno dekorisan božićni hleb. Za ovu pogaču potrebno je: 1 kg brašna 2 jogurta 2 dcl ulja 1 dcl mleka 3 jajeta 1 kvasac 3 kasičice soli 1 kašičica šećera Zamesiti testo od potrebnih sastojaka i ostaviti ga da se odmori 60 minuta na toplom mestu. Za to vreme zamesiti testo za ukrase od brasna, soli i vode. Potrebno je oko 200 gr brašna, 2 kašike soli i vode toliko da se zamesi plastelinasto testo za ukrase, neophodne za svečanu pogaču. Napraviti ukrase uz pomoć noža i makazica i ostaviti ih da se suše dok se pogača ne završi. Potom premesiti nadošlo testo, formirati manje loptice testa i ostaviti ih oko 30 minuta da se odmore. Tepsiju namazati margarinom, poređati loptice od testa, premazati umućenim žumancetom i odozgo poslagati prosušene figurice od testa. Peći na temperaturi od 210 stepeni, oko 40 minuta.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.