Sastojci

2 jajeta
350g kristal šećera
1 margarin za mešnju
200g meda
700g brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1 kesica cimeta
Muskatni oraščić po želji
1.Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet. Odvojeno pomešati šećer i so. Umutiti jaja, dodati šećer i so, rastopljen margarin i med. Mutiti 10ak minuta zatim dodati brašno sa ostalim sastojcima. Ja sve mutim mikserom, prvo običnim žicama, pa kad dodam brašno - spiralnim. Možete i varjačom ili rukama, kako Vam odgovara. Testo dobro sjediniti, bude lepljivo, ali ne preterivati sa brašnom da ne bi delovi za kućicu bili previše tvrdi. Ostaviti u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći, ali ok je i sat-dva. Testo bude tvrdo, ali popusti pod rukama. Oklagijati na debljinu 3-4mm (svakako malo naraste) . Ja sam oklagijala na pek papiru pa isecala sa papirom i pakovala na pleh, jer, prilikom premeštanja testa sa radne površine na pleh, može se desiti da ostanu otisci prstiju, pa delovi ne budu glatki i ne naraste testo ravnomerno. Pečem na 180 oko 15 minuta, ali ipak ispratite jer nisu sve rerne iste jačine. Za ukrašavanje i lepljenje koristim belance i šećer u prahu (na jedno belance L veličine jajeta, 200-250g prah šećera i čepić sirćeta, dovoljna količina da se našaraju i zalepe 3 kućice). Od ove mere ispadnu 4 kućice. Šablon iscrtam na kartonu pa izrežem, pre isecanja testo pospem brašnom, da se šabloni ne bi zalepili.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ukoliko i prepečete testo, sa mlekom su savršena poslastica. Prilikom lepljenja delova koristim istu smesu kao i za šaranje, ostavljam ih preko noći da se suše na sobnoj temperaturi, pa ujutru lepim krov.