Medena kućica

Objavljeno 25.12.2020. od Danica

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 350g kristal šećera
  • 1 margarin za mešnju
  • 200g meda
  • 700g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica cimeta
  • Muskatni oraščić po želji

Opis

30'
15'
0
0
  • Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet. Odvojeno pomešati šećer i so. Umutiti jaja, dodati šećer i so, rastopljen margarin i med. Mutiti 10ak minuta zatim dodati brašno sa ostalim sastojcima. Ja sve mutim mikserom, prvo običnim žicama, pa kad dodam brašno - spiralnim. Možete i varjačom ili rukama, kako Vam odgovara. Testo dobro sjediniti, bude lepljivo, ali ne preterivati sa brašnom da ne bi delovi za kućicu bili previše tvrdi. Ostaviti u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći, ali ok je i sat-dva. Testo bude tvrdo, ali popusti pod rukama. Oklagijati na debljinu 3-4mm (svakako malo naraste) . Ja sam oklagijala na pek papiru pa isecala sa papirom i pakovala na pleh, jer, prilikom premeštanja testa sa radne površine na pleh, može se desiti da ostanu otisci prstiju, pa delovi ne budu glatki i ne naraste testo ravnomerno. Pečem na 180 oko 15 minuta, ali ipak ispratite jer nisu sve rerne iste jačine. Za ukrašavanje i lepljenje koristim belance i šećer u prahu (na jedno belance L veličine jajeta, 200-250g prah šećera i čepić sirćeta, dovoljna količina da se našaraju i zalepe 3 kućice). Od ove mere ispadnu 4 kućice. Šablon iscrtam na kartonu pa izrežem, pre isecanja testo pospem brašnom, da se šabloni ne bi zalepili.

Bonus saveti

Ukoliko i prepečete testo, sa mlekom su savršena poslastica.😊 Prilikom lepljenja delova koristim istu smesu kao i za šaranje, ostavljam ih preko noći da se suše na sobnoj temperaturi, pa ujutru lepim krov.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam