Dizano testo sa kvascem za posnu trpezu (može biti i mrsa) SASTOJCI: -brašno tip 500 (500g), -voda (280g), -ALFA kvasac (20g), -šećer (15g), -so (10g), -margarin za mazanje (20g), -ulje (10g) PRIPREMA: 1. KORAK Kvasac rastopiti u mlakoj vodi. U odvojenoj posudi pomešati brašno, so i šećer. U to dodati rastopljeni kvasac, vodu i ulje. I zamesiti testo. Testo prekriti krpom i ostaviti ga da odstoji 45 minuta, na sobnoj temperaturi. 2. KORAK Kada testo dovoljno odstoji, podeliti ga na 4 dela. Jadan deo od 400g, dva dela od 170g i jedan deo od 100g. I formirati 4 jufke. Ostaviti lopte pokrivene 5 minuta. 3. KORAK Od dve jufke od 170g napraviti dva valjka širine dve šake. Ostaviti da odstoje pokrivene 5 minuta. 4. KORAK Blago nauljiti dasku. Valjke razvući na dužinu 90cm. Od razvučenih valjaka napraviti dvostruku pletenicu. 5. KORAK Kalup premazati uljem. Prethodno napravljenu pletenicu staviti po obodu. U centar kalupa staviti jufku od 400g. Pokriti i ostaviti da odstoji 20 minuta. 6. KORAK Jufku od 100g razvući u valjak dužine 90cm. Podeliti ga na dva dela i ostaviti ga da odstoji 20 minuta. Nakon što su odstojala, obe dela razvući na dužinu od 90cm i svaku podeliti još na po 3 jednaka dela. Svaku traku razvući na dužinu od 40cm i od njih napraviti 2 trostruke pletenice. Staviti ih na kolač i dodati željenje ukrase. 7. KORAK Kolač premazati rastopljenim margarinom. Peći ga na 200°C, 35 do 40 minuta. Kad se izvadi iz rerne, kolač treba premazati ostatkom margarina. UŽIVAJTE 🙂

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.